Papa Dee på Jamaica – SVT2

Earl Flabba Holt och Papa Dee på Jamaica. Foto:Helene Granqvist

Få länder utanför västvärlden har lyckats nå ut med sin musik som Jamaica. ”The original Black Viking” alias Papa Dee åker till den lilla gröna ön för att leta svart guld, och möter legendariska musiker som trollar fram magin från förr. I dag är Jamaica fortfarande ett musikaliskt laboratorium i solsken, fast med fler pistoler, mer sex och fler kvinnor.
Del 3 av 6.
Jamaicaresan får sitt avstamp i London som vid sidan av Kingston är en av reggaens huvudstäder. På Jamaica för Papa Dee ihop ett ”superband” av gamla reggaelegender som visar hur reggae ska spelas. Kingston är en ruffig stad och Papa Dee rör sig med försiktighet mellan studios, klubbar och vinylköp. I gryningen ger han sig upp i bergen för att leta efter sitt ”svarta guld”. Programmet avslutas med att Papa Dee spelar Kinks ”Dead end street” med sina hjältar i superbandet och även bjuder på en överraskning: legenden Kiddus I sjunger en låt.

Medverkande i programmet:
Marcia Griffith, reggaedrottningen som släppt bra musik ända sedan mitten på sextiotalet. Hon hade bland annat pophits i början på sjuttiotalet med ”Young, gifted and black” och hon körade med Bob Marley and The Wailers. Medverkar gör också Tony Kelly, en av de bästa producenterna från Jamaica just nu, Colin B, en skönsjungande busschaufför från London, Errol “Flabba” Holt, legendarisk studiomusiker som spelat bas på hundratals reggaeklassiker, Natalie Storm, en up-and-coming artist som blandar olika stilar som jamaicansk ragga med europeisk electronica samt Idonia, en av de hårdare killarna inom dancehallscenen och kan jämföras med gangstarappare i USA.

Musik når längre än örat, ”Tellus, tell us ´bout your beats”.
Papas kappsäck är ett program om människor som inte kan leva utan musik och för oss som inte kan vara utan. Med Daniel ”Papa Dee” Wahlgren som kunnig, karismatisk och nyfiken ciceron, eldsjäl och givetvis musiker, reser vi ut i världen och upplever magiska möten med människor och deras musik. Tillsammans med Papa Dee får vi träffa både förgrundsgestalter och helt vanliga musiknördar inom en myriad av olika världspopgenrer. Vi möter olika musikpersonligheter mitt i deras vardagsliv, på rep, vid frukostbordet, på hippa klubbar eller buddhistiska tempel. I varje program sker dessutom musikaliska möten mellan Papa Dee och de musiker han korsar väg med. Ambitionen är att skildra hur musiken finns med oss människor genom alla aspekter av livet. Hur musiken förändras med oss, uttrycker, speglar, stärker oss över allt i hela världen.

Papa Dee skildrar liv och lust, puls och känslor, vardag och fest. Papas kappsäck är helt enkelt en fusion mellan musik, fakta, subjektiv dokumentär och reseprogram.

SVT 2 20:00 på onsdag