Pang i bygget

Pang i bygget TV4I dag är det reprisstart för de kultserien Pang i bygget på TV4 som handlar om den galne hotellägaren Basil Fawlty.

I ett försök att höja standarden på hotellets gäster sätter Basil ut en dyr annons i en tidning för den högre societeten. Sybil blir arg över slöseriet, hon bryr sig inte om gästernas klass så länge de betalar notan. Hon säger åt Basil att hänga upp en tavla i stället. Många gånger.

En av Basils nya överklassgäster, Lord Melbury, ber honom att förvara en väska. Melbury är dessutom väldigt intresserad av Basils stora myntsamling. Äntligen börjar det bli lite stil på hotellet, tänker Basil, samtidigt som han är extra otrevlig mot de ”vanliga” gästerna.

Pang i bygget är en brittisk komediserie från 1975 med John Cleese i huvudrollen.

Hotellet Fawlty Towers drivs av den maniske, arrogante och lismande ägaren Basil Fawlty och hans fru Sybil (Prunella Scales), som har en ovanligt vass tunga. Till sin hjälp har de Manuel (Andrew Sachs), en mindre intelligent servitör från Barcelona och den charmerande, lugna och kapabla allt-i-allon Polly (Connie Booth). Ständig gäst är den senile men sympatiske major Gowen (Ballard Berkeley) som alltid frågar efter sin morgontidning. Frågan är om det är gästerna som gör Basils liv till ett helvete eller tvärtom.

Totalt gjordes tolv avsnitt av den omåttligt populära serien. De sex första programmen premiärsändes 1975, och den andra omgången färdigställdes fyra år senare, 1979.

John Cleese skrev serien tillsammans med sin dåvarande fru Connie Booth, som spelar den förståndiga Polly.

Utomhusscenerna spelades in i Woburn Green, ett litet samhälle fyra mil väst om London. Själva hotellet har brunnit ner och resterna jämnats med marken. Nu står nya byggnader på den klassiska platsen.