Operation Hollywood

Viasat går bakom Drömfabrikens polerade fasad och visar två dokumentärer om den moderna filmens historia, det politiska spelet och de mörka hemligheterna.

I den här dokumentären utforskas relationen mellan två av världens mest inflytelserika maktinstitutioner, Hollywood och Pentagon. Den amerikanska filmbranschens producenter har nämligen ett mycket nära förhållande med landets försvarsmakt.

Ända sedan filmindustrins barndom har den amerikanska militären förstått betydelsen av att uppmuntra produktionen av filmer som handlar om försvar och krig. Under 1920-talet bildade det amerikanska krigsministeriet en speciell institution för relationerna med nöjesindustrin.

Genom att erbjuda filmskaparna ekonomisk hjälp fick militären chansen att visa en idealiserad bild av krig och beväpnade styrkor, deras agerande, deras syn på världen, patriotismens överlägsenhet samt anledningarna till krigen.

OPERATION HOLLYWOOD granskar närmare 100 år av Hollywood-historia, samt hur krig (från Första och Andra världskriget, till Vietnam, Gulfkriget och kriget mot terrorismen) återspeglades inom Hollywoodfilmen – med eller utan Pentagons hjälp.

För att få tillgång till militärens dyra utrustning måste en producent skicka fem kopior av manuskriptet för Pentagons godkännande och eventuella önskemål om ändringar. Pentagon förhandstittar därefter på den färdiga filmen och bestämmer om den godkänns innan den når publiken. Frågan om godkännande är antingen svart eller vit: det är fullt godkännande eller inget alls som gäller.

Godkänt:
Behind enemy lines
Top Gun
Pearl Harbour

Ej godkänt:
Plutonen
Apocalypse now
Full metal jacket
Rött hav

Programmet innehåller intervjuer med regissörerna Edward Zwick (Blood Diamond), och Phil Noyce (Påtaglig fara), försvarsdepartementets nöjeskontakt Phil Strub, samt historiker och antikrigsorganisationer.
Exklusiv premiär: lördag den 20/12 kl. 22.00 på Viasat History