Marko Lehtosalo och Brita Zackari blir Adam Alsings morgonkollegor i radion

– Jag är nästan övertänd. Jag har varit med och testat flertalet olika laguppställningar under de senaste månaderna där Marko och Brita var i särklass den bästa. Det här kommer att bli fantastiskt roligt och underhållande, både för oss och för lyssnarna, säger Adam Alsing.

Marko Lehtosalo 38, är en av Sveriges mest kända underhållare. Han föddes i Finland men flyttade med familjen till Stockholmsförorten Orminge när han bara var sex månader gammal. En helgkväll 1996 sjöng Marko en låt på bussen som han gjort tillsammans med några kompisar då två musik­produ­center hörde honom. Resten är historia. Den första singeln ”Sommar och Sol” kom 1998 och Marko blev Markoolio med hela svenska folket.

-Jag älskar att göra oväntade och spontana saker och direktsänd morgonradio fem dagar i veckan kommer att bli som att dansa på slak lina. Men har jag lärt mig dansa så bra att jag vunnit Let’s Dance så borde jag kunna lära mig sända radio också. Jag är lika delar livrädd och överlycklig att få göra detta, säger Marko Lehtosalo.

Brita Zackari 30, har gjort sig känd som ”ordsmed” inom en rad olika områden – reklamare, bloggare och panelist på Schulman Show för att nämna några. Brita föddes strax utanför Umeå och är journalistdottern som tidigt bestämde sig för att hon absolut inte ville jobba med att skriva. Ödet ville dock annorlunda och efter utbildning på Berghs och diverse reklamjobb startade Brita i höstas eget för att, enligt egen utsago, ”ta över världen”. Just nu jobbar Brita med manus till två sit-coms som dyker upp på TV till hösten, och i augusti tar hon över radion tillsammans med Adam och Marko.

– Jag är en tala-först-tänka-sen-person, vilket inte gör så mycket när man skriver för då går det att ändra. Radio är dock som bekant live så det kan bli spännande! Jag älskade roliga timmen i skolan när jag var liten, och har sedan dess försökt styra det mesta jag gör till någon form av underhållning, så det här är ett riktigt drömjobb. Som fyra roliga timmen varje dag, säger Brita Zackari.

-Det här kommer att bli oerhört spännande. Vi har tagit tid på oss att verkligen hitta tre personer som inte bara kan jobba bra ihop, utan som samtidigt har brett skilda personligheter, intressen och bakgrund. Det är det som lägger grunden till bra och underhållande radio. Det känns som att vi står på tröskeln till något stort, säger Christer Modig, VD på MTG Radio.

RIX MorronZoo startade 1998 med Jens Wallin och Martin Loogna. När duon lämnade RIX FM 2000 ersattes de av Roger Nordin, Titti Schultz och Gert Fylking. Tillsammans vann de RUAB’s Guldhorn för Bästa Program i svensk radio 2002, 2003 och 2004 samt Radioakademins pris för Årets Morgonprogram 2006. Efter att Gert slutade i RIX MorronZoo 2009 så har RIX FM testat olika konstellationer av programledare men nu är det dags för ett helt nytt gäng.