Jamie granskar noggrant våra matvanor

Bla. Jamie Oliver.

Efter en rad tv-program och kampanjer där Jamie Oliver beslutsamt kämpat för att ändra britternas matvanor kommer nu ett av hans kanske mest kontroversiella program.

I kvällens dokumentär ser vi hur den skräpmat många av oss äter påverkar vår kropp och hälsa. Jamie har bjudit in obduktionsläkaren Dr. Gunther von Hagens som bokstavligt talat klyver en nedfrusen man som dött till följd av sin övervikt. Inbäddat i fett blottläggs mannens organ som brutits ner och förkalkats av den skräpmat han konsumerat genom åren.

Två tredjedelar av Storbritanniens befolkning är överviktiga och om inget görs riskerar många av landets barn att dö före sina föräldrar. I kvällens dokumentär visar Jamie Oliver hur fett, socker, salt och tomma kalorier bryter ner vår kropp och skadar våra organ. Jamie har tillsammans med läkare, fitness experter och kostrådgivare bjudit in 18 frivilliga gäster för att studera deras kostvanor. Med en rad enkla och tydliga experiment, där man bland annat obducerar en 160 kilo tung man som dött till följd av sin övervikt, visar Jamie hur de förstör sina kroppar. Den skrämmande verkligheten blir för mycket för några av de inbjudna gästerna som är skakade över vad obduktionen visar.

Jamie erbjuder dock hopp och visar enkla och effektiva steg man kan ta för att leva ett bättre och mer hälsosamt liv med rätt mat. Frågan är bara om gästerna har kraften att ändra sina kostvanor som sakta men säkert kan innebära en för tidig död?

Söndag 2 november 21:00