TV4:s Bo Holmström får Stora Journalistpriset

Bo Holmström, mångårig medarbetare på TV4, har i kväll tilldelats Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Priset får Bo Holmström för sitt mångåriga och skickliga arbete som journalist och tv-reporter.

– Herregud har de ingen annan, jag är ju ingen ungdom längre och har passerat bäst-före-datum med flera år. Det var min första tanke när jag fick beskedet, konstaterar Bo Holmström, och fortsätter:

– Men så tänkte jag, kan Gert Fylking så kan jag, så jag skrek högt: Äntligen. Jag är överväldigad. Det låter nästan svagt. På engelska säger man ”flabbergasted”. det låter som man är så stolt och glad och överraskad att man fastnar som en våt trasa i hörnet. Så känner jag mig.

Jan Scherman, vd och koncernchef för TV4 och själv tidigare journalistkollega med Bo Holmström, säger om utmärkelsen:

– Jag vet ingen som är mer förtjänt av priset än Bo Holmström. Han har ett enormt driv och en fantastisk glöd för både små och stora saker. Det är imponerande att se hur han fortsätter att ställa de frågor som behövs för att få fram sanningen. Vi är väldigt stolta över att han jobbar hos oss. Han är i ordets bästa bemärkelse en sanningssökare som arbetar oförtrutet som den allmänhetens företrädare journalister ska vara.

Bo Holmström blev känd för allmänheten när han som ung tv-reporter bevakade det så kallade Tunneldramat, när en grupp tunnelarbetare blev instängda i en tunnel under Södermalm i Stockholm och det unga tv-mediet, som dittills i stort sett aldrig sänt direkt från en plats utanför studion, i fem dygn sände det dramatiska räddningsarbetet. Det gällde i stort sett för resten av svenska folket också som satt klistrade framför tv-apparaterna.

Sedan följde det dramatiska Norrmalmstorgsdramat och sprängningen på Västtyska ambassaden, båda tv-sända dramer som följdes av hela världen. Och därefter har det blivit mängder av nyhetsinslag under de 47 år som Holmström arbetat som journalist.

Kortintervju med Bo Holmström:

Vad är det märkvärdigaste du gjort som journalist?
– Jag satt i rymdkontrollen i Houston och direktrefererade när människan för första gången lämnade jorden och klev ned på en annan himlakropp: Månen. Det hade varit häftigt att få direktreferera Kristus korsfästning, när Gustav II Adolf föll av hästen i Lützen eller när Columbus klev i land i Amerika. Men därefter är nog den första månlandningen det märkvärdigaste man kan vara med om.

Vad är det som driver dig?
– Det här är världens roligaste jobb. Och tror man på demokrati, så är det ett av världens viktigaste också.