Snart dags för i Dansbandskampen

1794754

Peter Settman, som utågs till Årets manliga programledare vid Kristallengalan i år, leder Dansbandskampen, det nya direktsända lördagsnöjet i SVT1 som startar den 18 oktober.

Peters hjärta har alltid slagit lite extra för dansbandsmusiken och dansbandskulturen.

Fakta om Dansbandskampen

Kanal: SVT1
Sändningstid deltävlingarna*: 20.30 – 22.00 (90 min).
Sändningstid finalen (20/12): 20.30-22.00 (90 min).
Sändningsstart: lördag 18 oktober
Antal program: 9
Programledare: Peter Settman

Bakgrund
Dansbandsmusik är något unikt för Sverige. Visserligen finns den i mindre skala i Norge och Finland,
men något mer genuint svenskt är svårt att hitta. Ett sannare sound-track till den svenska folksjälen finns knappast. Med detta som bas är det dags att med tittarnas hjälp kora Sveriges Bästa Dansband 2008.

Strängnäs
Under nio veckor skapas Sveriges dansbandspalats i Strängnäs, en stad som har valts utifrån tradition, historia och förankring i dansbandstradition. Närmare fyra miljoner människor bor inom en timmes radie från Strängnäs.

Musikaliskt urval
Svenska folket har röstat fram de 50 bästa dansbandslåtarna genom tiderna (på svt.se). Denna folkets topplista blir bas för bandens framträdande – det vill säga  –  varje band får en exklusiv låt (framtagen genom lottning) som de ska framföra ur vår svenska dansbandsskatt. Utöver det sammanställer redaktionen en lista på 100 låtar av internationella hits som inte har någon anknytning till dansbandsmusik alls. Från denna lista får banden välja en varsin favorit. Tolkningen är fri, men den ska naturligtvis framföras i dansbandstappning. Stora överraskningar och nya tolkningar av såväl nya som gamla örhängen garanteras.

Tävlingen
Under den 90 minuter långa direktsändningen presenteras de fem tävlande banden som sedan framför sina bidrag. Tittarna röstar och de två bidrag som fått flest telefonröster, går vidare till nästa deltävling och kommer därmed ett steg närmare den stora finalen. I nästa deltävling väntar nytt motstånd i form av tre nya band. De band som tävlar tidigt i programserien har en längre väg att gå till finalen än de som tävlar mot slutet, men de har å andra sidan också längre tid på sig att etablera sig och vinna tv-publikens kärlek.

Juryn
Den tre personer starka och väl initierade juryn hjälper och guidar tittarna i vad som är viktigt när man bedömer dansbandsmusik och dansband. Juryn levererar såväl hyllningar som sågningar, men dess huvuduppgift är i första hand att ge en professionell bedömning av framförandet och bandets musikaliska kvaliteter. Jury har ingen rösträtt i deltävlingarna. Deras bestämmanderätt är koncentrerad till finalen.