Seriestart för modemagsinet Velvet

Modeskaparen Martin Bergström handmålar en sko inför sin nya kollektion. foto:SVT

Tema dekadens. Velvet följer med modeskaparen Martin Bergström. Vi möter även modeillustratören Liselott Watkins – som inspireras av dekadenta kvinnor ur historien och berättar om den galna arkitekten Carlo Mollino som på nätterna fotograferade prostituerade med sin egen möbeldesign som rekvisita. Vi berättar också om modefotografiets utveckling, där dekadensen, i alla fall till en början, stod för kvinnlig frigörelse. (1:10)

I Velvet möter publiken unga svenska modeskapare, internationella modeikoner och de impulser i historien som fört oss till den position modet befinner sig i dag. I vår djupdyker Velvet i teman som ”Svart”, ”Midja”, ”Kitsch” och ”Dekadens”.

– Velvet ska vara kul, tankeväckande och engagerat, vi vill bort från moderapportering som bara handlar om tillfälliga trender och konsumentupplysning, säger Dennis Dahlqvist, en av programmets redaktörer.

Det blir 10 program á 30 minuter som kommer att sändas onsdagar kl 21.30 i SVT2, med start 30 januari.

Maria Ben Saad är redaktör för Velvet. Hon är modejournalist och lektor i historia, teori och kontext på Beckmans Designhögskola. Hon har tidigare varit moderedaktör för tidskriften Bibel. I samarbete med Stefania Malmsten och Göran Olsson gjorde hon filmen Back om modeskaparen Ann-Sofie Back för SVT 2004. Nyligen utsedd till curator för en utställning om svenskt mode för Svenska Institutet.

Även Dennis Dahlqvist är redaktör. Han är filosofie magister i konstvetenskap och drev 1993-2000 Galleri Ynglingagatan 1 i Stockholm. Dennis Dahlqvist har arbetat som konst-, design- och arkitekturkritiker på Expressen, Sveriges Radios Kulturnytt samt Sveriges Televisions Kulturnyheterna. Han har också undervisat i konst- och designhistoria på Forsbergs, RMI-Berghs samt Konstfack. Lektor i design och teori på Beckmans Designhögskola.

Velvets procucent Fatima Varhos har varit på SVT sedan 2005 som reporter för Kultur nyheterna och Kobra och har en bakgrund som producent för kort- och novellfilm samt musikvideor.

SVT2 Onsdag 30 jan 2008 kl 21.30: Velvet