Salsa i New York i Papas kappsäck

Papa Dee i New York. Här möter han bla Joe Bataan.Foto Helene Granqvist

Musiken från New York brukar vara lika med jazz, punk och hip hop. Men då glömmer man framgångssagan för latin och salsa. Tongångar som vi kanske mest förknippar med danskurser och soldränkta karibiska semesteröar, men som enligt Papa Dee blev riktigt spännande i El Barrio – New Yorks latinska kvarter. Han tar oss till den nordamerikanska musikaliska smältdegeln där han lär sig dansa och får träffa salsans gudfader Johnny Pacheco i rese programet Papas kappsäck. Men en viss ”Mr New York” alias Joe Bataan jobbar hårt för att stjäla hela showen.

New York är till mångas förvåning salsans födelsestad. På Kuba skapades grunderna för musiken men det var i New York den paketerades och blev SALSA. I programmet kollar Papa Dee om det som på sextio- och sjuttiotalet var så stort och kreativt finns kvar, och i så fall i vilken form. Lotsad av legendariska salsa-gentlemen får Papa Dee en inblick i guldåren. Och en ganska stel Papa Dee får salsalektioner av en påklädd strippa på en cool klubb i Willamsburgh…

Medverkande i programmet:
Joe Batan, sångare/bandledare/latin/soulpionjär som tar oss runt i de gamla kvarteren i Spanish Harlem där allt (salsan/Latin soul) startade på sextiotalet.
Yerba Buena, ett av de nyskapande banden inom salsa som gärna blandar med olika beats och annorlunda produktion. Johnny Pacheco, en av grundarna till Fania Records som skapade begreppet salsa och gjorde musiken lättillgänglig för massorna. Han var månginstrumentalist och bandledare, bland annat för Fania all stars – salsavärldens supergrupp.
Jimmy Bosch, trombonist/bandledare som gör traditionell salsa med mycket attityd och stolthet. Jose Conde y Ola Fresca, som gör experimentell salsa och gärna blandar och hittar nya vägar men med rötterna fast förankrade i myllan.

SVT2 Torsdag 21 feb 2008 kl 20.00: Papas kappsäck. Skapa en påminnelse för detta tv-program
påminnelsePåminnelse för SVT2 – Papas kappsäck