Miljövänlig luff i Europa – Packat & klart

Keith Foster deltar i språkresan för både föräldrar och barn i Cornwall på engelska sydkusten. Foto: Mika Ojanen/SVT

Sonja Schwarzenberger ger sig ut på en miljövänlig tågluff i Europa och hamnar i Berlin på första stoppet. Det klassiska Interrailkortet har fått en pånyttfödelse genom nya, förbättrade regler. Sonja möter bland annat trollkarlen Carl Einar Häckner i ett konstnärligt Berlin. Keith Foster åker på språkresan för hela familjen i Cornwall på engelska sydkusten.

Tåget är hetare än någonsin nu när man måste hitta miljövänligare alternativ att resa. Och som ett brev på posten har det gamla interrailkortet fått en renässans och förbättrats. Borta är den krångliga zon-indelningen och det är öppet för alla åldrar. Sonja Schwarzenberger ger sig ut på en europeisk tågluff och går av i Berlin på sitt första stopp. Hon upptäcker en kreativ och alternativ stad där det pulserar av upptäckarglädje i de olika stadsdelarna. Sonja besöker varietéer, ockuperade konstnärs-hus och träffar den svenske konstnären och artisten Carl-Einar Häckner, som bor och uppträder i Berlin sedan något år tillbaka.

Många skickar iväg sina barn och ungdomar på språkresa utomlands, men kan även föräldrarna följa med. Packat & Klarts engelske reporter Keith Foster reste till Polruan i Cornwall på den engelska sydkusten för att testa den här språkresan, där även föräldrarna får sig en duvning i det engelska språket. De unga har dock lektion för sig och de vuxna på sitt håll. Däremot görs en massa utflykter tillsammans i det vackra Cornwall, bland annat till Land´s End, som är Englands sydvästligaste udde.
Del 5 av 11.  SVT1 Tisdag 12 feb 2008 kl 20.30: Packat & klart