Mikael Persbrandt i huvudrollen i TV4:s nya satsning Oskyldigt dömd

Oskyldigt dömd. Mikael Persbrandt.Foto: Kerstin CarlssonFör varje oskyldigt dömd går en skyldig fri. I februari startar inspelningarna av TV4:s nya satsning Oskyldigt dömd. I tolv fristående avsnitt söker den mycket kontroversielle professorn i straffrätt, Markus Haglund, och hans juridikstuderande adepter sanningen bakom brottsfall där de misstänker att de straffade är oskyldigt dömda. Huvudrollen spelas av Mikael Persbrandt.

Bakom varje felaktig dom döljer sig ett juridiskt fel. Bakom varje fel finns en människa som av misstag, eller med avsikt, låtit en oskyldig sona någon annans brott. Och en skyldig gå fri.

Inom kort påbörjar TV4, i samarbete med Filmlance, inspelningarna av nya tv-serien Oskyldigt dömd. I huvudrollen som den kontroversielle straffrättsprofessorn Markus Haglund ses skådespelaren Mikael Persbrandt. Tillsammans med fyra ambitiösa och begåvade juridikstuderande tar sig Markus an rättsfall där de misstänker att de straffade är oskyldigt dömda.

– Jag är oerhört stolt och glad över att en av Sveriges absolut största stjärnor, Mikael Persbrandt, valt att ta sig an den här rollen och jobba med TV4. Vi är övertygade om att Oskyldigt dömd med Mikael i spetsen har potential att fängsla tv-publiken i höst, säger TV4:s programdirektör Åsa Sjöberg.

– Ämnet är hett, karaktären skön och storyn spännande. Jag ser mycket fram emot inspelningen av Oskyldigt dömd, säger Mikael Persbrandt.

Markus Haglund är en legendarisk, men kontroversiell, straffrättsprofessor som brinner för att hjälpa dem som utsatts för oförrätter. Som person framstår han som tämligen odräglig, en kvinnokarl med narcissistiska drag, men brilliant i sitt arbete. Detta till trots är Markus en älskvärd karaktär och en sann idealist i grund och botten. Han leder kursen Oskyldigt dömd vid Uppsala universitet där han tillsammans med fyra juridikstuderande sätter tänderna i fall där de misstänker att de straffade är oskyldiga.

Markus för sin kamp i domstolar, på fängelser, i tv-soffor och på alltför många barer och metoderna han tar till är ofta oortodoxa och riskfyllda. När de tar sig an ett fall väcks farliga krafter till liv – det bästa sättet att bevisa någons oskuld är ju att hitta den verklige gärningsmannen. Markus och hans adepter brinner för att lösa gåtorna och finna sanningen. Men resan dit är ofta nervkittlande och farlig. Får man bryta mot lagen för att upprätthålla den?

Oskyldigt dömd är en tv-serie i 12 fristående avsnitt. Inspelningarna påbörjas i februari och serien har premiär under hösten 2008.