Filmkrönikan special: Susanne goes Hollywood

Susanne Bier har flyt i karriären. Hon är danskan som först slog igenom i Sverige och alltid väcker stor entusiasm. Oscarsnomineringen förra året för Efter Bröllopet med Rolf Lassgård i huvudrollen följs nu av första Hollywoodpremiären med Halle Berry och Benicio Del Toro.

Helena von Zweigbergk samtalar med Susanne om den dagliga rädsla för den stora katastrofen som alltid är med i hennes filmer, om värdet av familjen och om den internationella framgången. För Freud flyttar hemifrån, Livet är en schlager, Bröder och Things we lost in the fire som har premiär om en månad så har 24 internationella priser gått till Bier och dubbelt så många nomineringar.

Precis som vår Ingmar Bergman kommer Susanne från en välbeställd familj och hon fokuserar också på människans existensiella villkor i miljöer där allt det materiella alltid finns. Det handlar om de stora känslorna men kan lika gärna vara komedi som drama, inget är finare än det andra. Människor och miljöer är alltid vackra hos Susanne även om de är handikappade, nerknarkade eller i djup sorg. Kanske är det därför det går att ta till sig, går att ringa in vad det är som verkligen är någon mening med. Mitt i vardagen slår katastrofen ner och vad händer med oss då?

I Sverige har Susanne sedan länge haft flera vänner och kollegor som hon arbetat med i flera filmer. I programmet träffar Helena bland annat före detta maken Philip Zandén, Helena Bergström, Rolf Lassgård och manusförfattaren Jonas Gardell.

Del 3 av 3.

SVT 2 Söndag 27 jan 2008 kl 21.20: Filmkrönikan special