Exklusiv intervju med Liza Marklund i morgondagens Nyhetsmorgon söndag

 

I en exklusiv intervju med TV4:s Anders Pihlblad talar författaren och journalisten Liza Marklund ut i Nyhetsmorgon söndag om uppståndelsen och mediedrevet i debatten kring boken Gömda.

Journalisten Monica Antonsson har i en bok hävdat att Marklunds Gömda delvis bygger på lögner. Gömda handlar om en misshandlad kvinna, i boken kallad Mia Eriksson, som tvingas leva under skyddad identitet. På omslaget till Gömda står det att boken är "en sann historia".

– Jag ångrar att vi inte skrev "baserad på en sann historia". Det hade varit tydligare och bättre, säger Liza Marklund i intervjun med Anders Pihlblad.

Har du ljugit för dina läsare?

– Om det är någon som uppfattat som om de är lurade så är jag naturligtvis väldigt ledsen för det. Det var inte mitt syfte med de här böckerna. Mitt syfte var att låta en hotad, förföljd och misshandlad kvinna berätta sin historia från början till slut.

Liza Marklund är mycket kritisk till Monica Antonssons bok. Hon anser inte att hon själv har något att be om ursäkt för.

– Är det någon som ska be om ursäkt så är det Monica Antonsson för det fruktansvärda karaktärsmord hon gör på Maria Eriksson i sin bok, säger Liza Marklund.

Liza Marklund berättar också om hur det är att leva mitt i ett mediedrev. Om hur vänner svikit och hur hennes arbete som författare påverkats.

– Jag har lärt mig att man överlever. Man går inte sönder, det bara känns så. Jag har lärt mig vilka som är mina vänner och vilka som bara låtsas vara det.

Anders Pihlblads intervju är gjord i Liza Marklunds hemstad i Marbella, Spanien.