De nya alkoholisterna

Party. Supa. Minneslucka. Ångest. De nya alkoholisterna är en dokumentär om svenska tjejer som gått från partypingla till missbrukare. Vi får bland annat träffa Elin som kämpar med sina alkoholvanor, 23-åriga Andrea som är nykter alkoholist och Jossan och Mimmi som umgås på krogen.

I det svenska samhället har en förändring skett, vi närmar oss kontinentens dryckesvanor och umgås oftare på krogen även på vardagar. De nya alkoholisterna är tjejer som tappat kontrollen. Festen har blivit deras vardag.

Elin Alvemark är en känd klubbprofil i Stockholm. Hon är klubbarrangör, DJ och skivbolagsboss som har ett gott rykte i branschen. Hon älskar sitt jobb och lever sitt liv på krogen. Men det har blivit för mycket. Elin har provat antabus för att tvinga sig själv att inte dricka och ta tillbaka kontrollen över sitt eget liv. Hon berättar om en fest då hon bröt både näsan och foten vid två olika tillfällen. ”När man är full gör man saker som man inte kan stå för” säger hon om ångesten som följer onykterheten.

Andrea är medlem i anonyma alkoholister sedan 23-årsåldern och nykter sedan 8 år. Hon var en partytjej som efter flytten till storstan lät festandet ta över hela livet.

Barbara är nykter alkoholist och berättar om hur hennes yttre hindrade människor runt omkring henne från att förstå att hon hade problem. Hon var alltid prydlig och sminkad, med dyra kläder och fint jobb kunde ingen tro att hon skulle vara alkoholist.

Jossan och Mimmi går ut flera gånger i veckan för att träffa folk och dricka drinkar. De hör till den grupp unga, partyglada tjejer som ligger i farozonen för att utveckla ett missbruk.

Sänds på kanal 5 torsdag 6 september 20.00