Carina Berg, Carolina Gynning och Peter Jihde leder Idol 2007

Carina Berg, Carolina Gynning Idol 2007

Nu startar en ny rafflande säsong av TV4:s succéprogram Idol där blivande stjärnor tar över rampljuset under hösten. Tisdagen den 4 september, klockan 20.00, drar uttagningarna igång. Höstens program innehåller förändringar både när det gäller programmet, programledarna och juryn. Auditiondelen leds av Carina Berg och Carolina Gynning och på fredagskvällarna är programledaren Peter Jihde på plats. Peter Swartling, Daniel Breitholtz och Kishti Tomita är årets jury.

Det är den fjärde gången i ordningen som succén Idol tar plats i TV4 och Sverige har inte blivit fattigare på personer som tror sig ha talang nog för att ta sig till finalen i Globen. Tvärtom, i år slog antalet sökande rekord med totalt 9 230 personer. Carina Berg och Carolina Gynning är programledare för den första delen, och de tio direktsända fredagsshowerna leds av Peter Jihde. Alla de modiga personer som köade gjorde det för att pröva sin lycka framför den luttrade, kritiska och fruktade juryn som den här gången består av Peter Swartling, Daniel Breitholtz och Kishti Tomita.

En stor nyhet i år är också att tv4.se erbjöd alla ytterligare en chans att söka, via sajten, vilket resulterade i inte mindre än nya 1 230 ansökningar. Det är första gången något av de länder som sänder Idol har erbjudit den möjligheten. En annan nyhet var att artister som sökte till programmet fick ha med sig instrument.

Även den direktsända finalen blir mäktigare än någonsin i år när de två finalisterna i Idol 2007 kliver ut på den stora scenen i Sveriges största inomhusarena – Globen. Finalen blir därmed mer storslagen än tidigare. En final i Globen ger en konsertkänsla på riktigt och utsätter Idolfinalisterna för hur det verkligen är att sjunga i en fullsatt världsarena.

Höstens Idol bjuder på 25 program totalt, var av de sju första visar hur uttagningarna i Stockholm, Göteborg, Skellefteå, Borlänge och Malmö gick till. Därefter följer tre avsnitt som skildrar slutaudition från Oscarsteatern i Stockholm. När det gäng som gått vidare från Oscarsteatern ses nästa gång är de betydligt färre och nu kliver de in i en livestudio för första gången. I fem direktsända avsnitt ska nu tittarna avgöra vilka som får gå vidare till fredags- finalerna. Slutligen är det bara de bästa kvar som under tio direktsända fredagar ska briljera, övertyga och charma både tittare och jury med sina sångtalanger för att nå finalen i Globen.

Hela resan kan man följa på tv4.se/idol. Här finns alla som sjöng för juryn under auditionturnén, även de som inte kom med i tv, exklusiva bakom kulisserna-reportage, de senaste nyheterna om Idol, idolernas bloggar, forum för fansen, liverapportering från studion och mycket mer. Nytt för i år är en ambitiös egen satsning på Idol i mobilen där bland annat Idol-tv sänds dygnet runt.

År 2006 startade säsongen med den populära auditionturnén som förra året sågs av i genomsnitt 1 257 000 personer. De 10 direktsända fredagsprogrammen hade i genomsnitt 1 303 500 tittare och inte mindre än 2 miljoner såg den stora finalen. Det är därmed Idols högsta tittarsiffror hittills. Idolsajten på tv4.se slog alla tänkbara rekord med hela 21 miljoner streamade klipp. Sammanlagt har cirka 12 000 personer sökt till Idol under tidigare säsonger.

Idol har under de tidigare tre säsongerna letts av David Hellenius och Peter Magnusson, Tobbe Blom och Johan Wiman, samt Sanna Bråding och Mogge Sseruwagi. Under åren har stjärnor som Darin Zanyar, Daniel Lindström, Agnes Carlsson, Sebastian Karlsson, Måns Zelmerlöw och Markus Fagerwall tänts på den svenska musikhimlen genom Idol.

Här hittar du vad som sänds just nu på tv