Barnmorskorna på onsdag

Barnmorskan Karin tar hand om Hanna som ska föda sitt första barn. Det går bra även om Hanna har lite svårt att slappna av ibland och kniper ihop med benen och knäna, istället för tvärtom. När bebisen väl kommer, följer inte moderkakan efter som den ska. Den måste ut inom en timme annars är risken stor att Hanna får en allvarlig blödning. Barnmorskorna försöker lite olika tricks, bland annat med akupunkturnålar i tårna, men det går ändå trögt. Läkaren får komma in och hjälpa till.

På natten går sjukhuset in i ett lugnare tempo. Det föds i regel färre barn på natten, men på ett stort sjukhus som Huddinge kan det ändå födas upp till 10 barn under en natt.

Åsa har jobbat som barnmorska ett par år i Norrköping, men är ny på Karolinska i Huddinge sedan några månader. Ikväll får hon ta emot ett latinamerikanskt par där mamman knappt kan ett ord svenska, så pappan får hela tiden tolka och förklara. Det är svårt för Åsa att ha direktkontakt med Erika. Det blir en smärtsam förlossning och Erika behöver få hjälp att hantera smärtan. Men Åsa har svårt att förklara hur lustgasen fungerar eftersom de inte talar samma språk. Efter en del besvär föds lilla Ann-Sofi kl 23.49.

-Jag kände att jag ville ha en ny utmaning och här förlöser man en eller två kvinnor under varje pass. När jag jobbade i Norrköping kunde det gå ett par veckor utan att man förlöste alls. Det är spännande att jobba på ett såhär stort sjukhus.

tv-påminnelsePåminnelse för SVT1 – Barnmorskorna