I Matakutens första avsnitt tillbringar kockarna sin första vecka ute i skolorna. Dessutom gör Bert Karlsson ett försök att förstå sig på varför skolmatspolitiken ser ut som den gör.
Under första veckan i Säbyskolan i Salem står spagetti och köttfärssås på menyn i Melker Anderssons kök. Han tar kommando direkt och ger order till mattanterna. Men Melker är inte van vid att laga mat till 1 600 personer och det blir svårare än förväntat att koordinera matleveranser och inspirera kökspersonalen.
På Bäckahagens skola i Bandhagen förfasas Paul Svensson över kökets dåliga standard. Hål i kaklet och rostiga element skulle aldrig få förekomma i hans restaurang. Paul bjuder på italiensk salladsdressing och får kontakt med barnen i matsalen.
I Ockelbo serverar Carola Magnusson ett alternativt salladsbord med bönor, linser och gryn. Tyvärr går hennes korngryn inte hem ens hos mattanterna.
Carola är chockad över den dåliga skolmaten i Sverige och synar innehållsförteckningarna i de vanligaste livsmedelsprodukter.
Bert Karlsson undrar hur det egentligen står till med den svenska skolmaten och försöker reda ut alla turer kring skolmatspolitiken? Vem bestämmer egentligen?
Del 1 av 6. Visas ikväll på TV4