Uppfinnarna sätter patent på prov i ny serie på Viasat Explorer

Flytkostym, flygande bil, förbränningstoalett och revolverhjälm – historien är full av underliga påhitt och uppfinnare som försökt förändra världen. Gränsen mellan det geniala och det absurda är fin. Uppfinnarna gräver fram bortglömda patent och blåser liv i de mer eller mindre snillrika uppfinningarna.

Jeremy MacPherson är amatörhistoriker och jobbar med specialeffekter. Vi har sett hans verk i filmer som X-men och Chicago. Matt Hunter är amatöruppfinnare och snickare. Tillsammans är de Uppfinnarna.

Många är de idéer som kommits på under årens lopp, men inte alla patent har sett dagens ljus. Jeremy och Matt har letat upp gamla ritningar och nu ska de försöka bygga uppfinningarna själva. I sex avsnitt väntar nya utmaningar – somliga genialiska, andra inte lika lysande.

Människans kamp mot elementen har inspirerat till många påhitt genom tiderna. Innan flytvästens och gummibåtens dagar, försökte några sig på att rädda sjöfarare från att slippa gå drunknings-döden till mötes genom att konstruera skor som kunde gå på vattnet, samt rädda livet på skeppsbrutna med en kombinerad flytdräkt och resväska. Att elden kan ställa till problem är knappast en nyhet, men hur tar man sig ut ur en brinnande byggnad från sjätte våningen med livet i behåll? Kanske med hjälp av en kombinerad hjälm och fallskärm? Matt och Jeremy testar dessa, och ännu fler, patent i verkliga situationer. Blir det tummen upp eller soptunnan?

Exklusiv premiär: lördag den 29/3 kl. 17.30 på Viasat Explorer