TV4 prisat för damfotbollssatsningen

Vid Fotbollgalan i kväll tilldelades TV4 ett nyinstiftat pris – Damfotbollens kreatörer – för sin stora satsning på svensk damfotboll, en satsning som nu fortsätter.

Vid kvällens direktsända Fotbollsgala tilldelades TV4 det nyinstiftade priset Damfotbollens kreatörer för sin stora satsning på svensk damfotboll.

Elitföreningen Damfotbolls och Leaseplans pris är instiftat för att belöna aktörer som bidrar till att öka kunskaperna om och intresset för svensk damfotboll. Motiveringen lyder:

”Priset och stipendiet på 30 000 kr går 2007 till TV4 för deras stora och unika satsning på damfotboll. Tv-matcher som når ut till många, och har skapat och väcker ett stort intresse för just damfotbollen i Sverige. Juryn tycker även att sändningarna har varit väldigt bra och vill ge beröm till hela tv-teamet bakom damfotbollssändningarna.”

– TV4 har de senaste åren satsat strategiskt och målmedvetet på att sända mycket kvinnlig toppidrott. Det här priset är ett välförtjänt kvitto för alla medarbetare som varit delaktiga i satsningen, säger Hans Pekkari, sportchef på TV4.

– Det som TV4 har gjort med sin satsning har betytt oerhört mycket för elitfotbollen för damer i allmänhet och damallsvenskan i synnerhet. Genom att öka både intresset för och kunskaperna om damfotboll hos allmänheten har TV4 gjort sig väl förtjänt av priset, säger Susanne Erlandsson, ordförande i Elitföreningen Damfotboll och en av jurymedlemmarna.

TV4:s satsning på damfotboll startade 2003 med VM-turneringen i USA, där finalen mellan Sverige och Tyskland lockade 3,8 miljoner tittare, en av TV4:s högsta tittarsiffror någonsin. Sändningarna från damallsvenskan startade 2004. Sedan dess har TV4 sänt samtliga stora mästerskap – OS 2004, EM 2005 och VM 2007. Från höstens VM i Kina sände TV4 och TV4 Sport tillsammans turneringens samtliga 32 matcher.

TV4 fortsätter att satsa hårt på damfotboll de närmaste åren, bland annat med sändningar från damallsvenskan och samtliga landskamper på hemmaplan 2008-2010. Närmast väntar det avgörande OS-kvalet mellan Sverige och Danmark, onsdagen den 28 november i TV4 Sport. TV4 sänder också – som enda svenska tv-kanal – damernas VM-turnering i Tyskland 2011.

Se alla dagens tv-sport sändningar