TV4 följer svenska soldater i Afghanistan i Fredsstyrkan

TV4 följer svenska soldater i Afghanistan i FredsstyrkanI april begav sig det svenska förbandet i väg till Afghanistan. Deras mål – att bygga upp säkerhet och stabilitet i det afghanska samhället. Hur utvecklas soldaterna som människor? Hur knyts vänskapsband mellan dem? Och hur påverkas de av att befinna sig mitt i en brinnande konflikthärd. Den 16 januari har TV4:s nya serie Fredsstyrkan premiär.

I Fredsstyrkans sex program följer TV4 ett tiotal svenska soldater på plats i Afghanistan. Genom seriens huvudpersoner ges en unik inblick i hur svenska militärer opererar i ett land som präglats av krig och konflikter. Fredsstyrkan följer militärerna från utbildningen i Sverige till den farliga och tuffa tillvaron i Afghanistan, ett land söndertrasat efter nära trettio års krig, och resan hem igen. För några av soldaterna är det första gången som de tjänstgör utomlands, andra är mer rutinerade och har tjänstgjort i konfliktdrabbade länder tidigare.

– Att vara på uppdrag i ett krigsdrabbat främmande land är något som få svenskar varit med eller vet något om. Genom Fredsstyrkan får tittarna för första gången möjligheten att följa en grupp svenska soldater inför, under och efter sitt uppdrag, säger TV4:s programchef Fredrik Arefalk.

Programserien dokumenterar tillvaron, livet och gemenskapen bland några av de svenskar som befinner sig på plats i camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Hur känns det att ständigt vara beväpnad? Hur hanterar man ett klimat där temperaturen ibland är över 50 grader? Hur påverkas man av att leva med våld, krig och död inpå knuten? Hur klarar man att vara ifrån sin familj och sina vänner? Och hur hanterar soldaternas familjer att leva med oron inför att något ska hända?

Fredsstyrkan har premiär i TV4 onsdagen den 16 januari klockan 20.00 och visas i sex avsnitt.