Tony Blair – historien om en man som hittade sig själv, men förlorade folket

Från sitt hem i Sedgefield berättar Tony Blair, Storbritanniens före detta premiärminister, historien om sina 10 år (1997-2007) vid makten  och om de stora internationella kriser som påverkade hans arbete genom åren: prinsessan Dianas död, kriget i Kosovo och kampen mot terrorismen.

Porträtt av en politiker: Tony Blair är en tv-dokumentär i två delar  om en ung politiker som när han valdes till ledare ägde något som närmast kan liknas vid rockstjärnestatus, men som när det var dags att hålla avskedstalet snarare bad folket om förståelse.

– Efter ett tag lär man sig att det är mycket svårt och att om man vill förändra måste man vara beredd att utmana, och om man utmanar så måste man vara beredd på att ta konsekvenserna av den utmaningen, säger Blair när han sitter med kaffekoppen och intervjuas i sitt hem.

Den 27 juni 2007 lämnade Tony Blair 10 Downing Street till Irakkrigmotståndarnas jubel.
– Ibland är det bättre att göra det rätta och förlora än att göra fel och vinna, har Tony Blair sagt i ett berömt uttalande.

Dokumentärserien bygger på djupintervjuer med Blair, där han öppenhjärtligt berättar om den nära alliansen med USA, försöken att bilda internationella koalitioner för att tackla hotet mot världsfreden, den fundamentalistiska islamiska terrorismen efter 11-septemberattackerna och kriget mot Irak.  Programmet innehåller en rad intervjuer med världsledare och andra betydelsefulla personer som varit delaktiga i internationella händelser under de senaste 10 åren. Här berättar de öppet om sina relationer med Blair – även om gräl och meningsskiljaktigheter – och om hur de ödesdigra besluten som formade världen fattades.

Bland de intervjuade finns bland andra president George W. Bush, Bill Clinton, Spaniens premiärminister José María Aznar, FN-sekreteraren Kofi Annan, FN: s svenske vapeninspektör Hans Blix, premiärminister Gordon Brown och många fler.

Dokumentären i två delar  innehåller även nytt material från Blairs sista veckor vid makten och från hans nuvarande jobb som Mellanösternsändebud för USA, EU, Ryssland och FN.

Produktionsteamet har fått unikt tillträde till Tony Blair och hans kontor och berättar en aktuell historia med tidigare ovisat material.

EXKLUSIV PREMIÄR: torsdag den 11/9 kl. 19.00 på Viasat History