Stalingrad på Viasat History

Slaget om Stalingrad, idag Volgograd, är en av mänsklighetens mest brutala. Tyskarnas angrepp på den ryska staden slutade i katastrof för nazityskland och blev en vändpunkt i andra världskriget. Slaget varade i 199 dagar, från den 21 augusti 1942 till den 2 februari 1943. Över 1.5 miljoner människor från båda sidor dog i konflikten.

Stalingrad är ett namn som för alltid kommer att associeras med krig och alla de hemskheter som krig för med sig. Industristaden blev så gott som jämnad med marken när tyskarna lät bomberna regna över den i början av konflikten. Döden lurade i varje hörn och Stalingrad förvandlades till en stor massgrav. Man tror att cirka en miljon ryska soldater fick sätta livet till för att försvara staden. Tyskarna själva förlorade hela sin sjätte armé för att Hitler vägrade att ge upp, 300 000 soldater omringades och två tredjedelar dog antingen i lägren eller av svält och köldskador.

För första gången någonsin dokumenterar denna filmatisering i tre delar slaget sett från både tyskarnas och ryssarnas perspektiv. Filmen avslöjar nya historiska fakta med individuella personer i fokus.

Överlevande från båda sidor beskriver sina ohyggliga upplevelser och ger några av de sista ögonvittnesskildringar som någonsin kommer att filmas. Fängslande berättelser från personer som haft nära kontakt med maktcentrum visas parallellt med de rörande vittnesbörderna.

Ryska arkiv gav filmmakarna exklusiv tillgång till sällsynt filmmaterial från Stalingrad, samt dokument som inkluderar brev från tyska soldater på slagfältet – brev stoppade av Röda armén och som aldrig tidigare gjorts offentliga. 3-D-animeringar visualiserar den strategiska utvecklingen i slaget och arkivfilm har restaurerats digitalt för den här programserien.

Stalingrad – premiär den 2/2 kl 20.00 på Viasat History