Sopranos är fiktion … Underbelly är på riktigt

Det som media kallade the Gangland Wars började natten då gangsterbossen Alphonse Gangitano med berått mod sköt en småskurk till döds helt utan anledning. Mordet utlöste en seriereaktion som ledde till 34 människors död.

Under större delen av ett årtionde dominerades Melbournes undre värld av Carlton Crew. De höll en låg profil och visste hur de skulle smälta in i samhället, men samtidigt behålla makten. De hade alla fruar och barn (och fler än bara en enstaka älskarinna), de var välklädda och hade investerat i legala och etablerade företag.

Plötsligt dök konkurrens upp. En ny marknad för amfetamin fullkomligt exploderade på partydrogscenen och uppstickaren Tony Mokbels Tracksuit Gang tog över en stor del av affärerna. Under en kort tid samexisterade brottssyndikaten, men freden blev inte långvarig.

När förbrytaren Alphonse Gangitano mördades och en polisrazzia resulterade i förlusten av värdefull utrustning började anklagelserna att hagla, och gnistan för vad som senare utvecklades till Melbourne Gangland Wars tändes. I takt med att fejden eskalerade ökade oron hos allmänheten. Polisen etablerade en specialstyrka, Purana, för att återta kontrollen, men tvingades ta till okonventionella metoder när vittnen vägrade att tala.

Underbelly är den sanna historien om ett av västvärldens blodigaste gängkrig, och om polisens försök att stoppa dem. Baserad på John Silvesters bästsäljare Leadbelly, följer vi de dramatiska händelserna i 13 avsnitt.

Underbelly: måndag den 5/5 kl. 20.00 på Viasat Crime