Sofia Wistam leder Wipeout

Wipeout” är en knallhård, spektakulär och underhållande utslagstävling på världens största hinderbana. En kamp där lagkamrater samtidigt är motståndare. I november reser programledaren Sofia Wistam till Argentina där 80 svenska tävlande gör upp om segern.

När ”Wipeout” hade premiär i amerikansk tv den 24 juni i år noterade den sommarens högsta tittarsiffra för ett nytt program i amerikansk tv och slog dessutom värste konkurrenten – den framgångsrika långköraren ”Americas Got Talent”.

– I våras, när vi bestämde oss för att göra Vem Kan slå Filip och Fredrik och Wipeout, hade vi en förhoppning om att det skulle bli en trend med fysisk studiounderhållning. Tittarrekordet på Vem kan slå Filip och Fredrik verkar bekräfta att så var fallet. Nu är Wipeout lite för stor för att få plats i en studio, men fysisk, det är den!

Wipeout har varit våren och sommarens stora succé i USA och har sålts till många länder. Vi tror att den kommer att falla den svenska publiken i smaken också, säger Kanal 5:s programchef Lars Beckung.

I november 2008 startar Kanal 5 sina inspelningar av succéprogrammet på världens största hinderbana utanför Buenos Aires i Argentina.

Sammanlagt kommer 80 svenskar fördelade på tio 8-mannalag göra sitt yttersta för att hålla sig kvar i den gigantiska tävlingen som utnyttjar allt från tjuvnyp och skräck till högteknologi för att bokstavligen kasta ut de tävlande.

Här finns vattenfall, gyttjesjöar, enorma vattenbassänger och rent diaboliska hinder. Några exempel är ”Sucker Punch” vilket är en vägg där boxningshandskar skjuter ut vid oväntade tillfällen och på oväntade platser och puttar ner deltagarna i en gyttjesjö. “Dizzy Dummy” med en gigantisk centrifug där de tävlande spänns fast för att sedan släppas ut på hinderbanan med ett rejält omskakat balanssinne. Eller det enorma löpbandet “Dreadmill” med hinder i form av t.ex dörrar, vägspärrar eller uppblåsbara jättefiskar som möter deltagaren på rullbandet och måste passeras – annars slås man av och är ute ur tävlingen.

Varje avsnitt består av fyra tuffa utslagningsronder där de tre tävlande åttamannalagen – ett svenskt, ett danskt och ett norskt – metodiskt decimeras tills endast en ensam kämpe står kvar som vinnare.
Lagandan prövas hårt i tävlingen. De tre första tävlingsronderna är nämligen utslagstävlingar där lagkamraterna konkurrerar med varandra.

När endast en person i varje lag återstår går de tre kombattanterna in i  den fjärde och sista ronden – ”The Wipeout Zone”  – som är det dramatiska avgörandet om vinsten som utspelar sig på natten I en hinderbana fylld av vatten, eld och rök.

Wipeout leds av programledaren Sofia Wistam som under våren även kommer att leda Kanal 5:s gameshow ”Nöjespokalen”. Wipeout sänds i tio avsnitt med start i vår.