Seriestart: Tv-stjärnan på SVT

Janne Josefsson, Anne Lundberg och Hans Rosenfeldt är SVTs jury med uppdrag att hitta nya tv-stjärnor.

Ansökningarna har strömmat in och ikväll väljer de ut tjugo personer bland de 500 som blivit kallade till casting i Tv-huset i Stockholm. Till slut ska tio personer väljas ut som får vara med i tävlingen där kända SVT-profiler hjälper dem att bli programledare. Efter varje ny utmaning bedöms de tävlande av juryn och i slutet av serien finns tre finalister kvar. Då är det upp till svenska folket att i en direktsänd final bestämma vem de vill se som ny tv-stjärna i SVT. Programledare är Per Sinding-Larsen.

SVT söker framtidens programledare
Janne Josefsson, Anne Lundberg och Hans Rosenfeldt är SVT:s jury med uppdrag att hitta nya tv-stjärnor. Ansökningarna har strömmat in och tio personer får vara med i tävlingen, där kända SVT-profiler hjälper dem att bli programledare. Efter varje ny utmaning bedöms de tävlande av juryn och i slutet av serien finns tre finalister kvar. Då är det upp till svenska folket att i en direktsänd final bestämma vem de vill se som ny tv-stjärna i SVT. Programledare är Per Sinding-Larsen.

I Tv-Stjärnan testas de tio programledaraspiranterna i olika utmaningar till en vinnare är utsedd. De coachas under vägen av erfarna SVT-profiler, som Anna Hedenmo, Kristian Luuk och Ana Barata, och ställs inför utmaningar inom bland annat sport, barn, underhållning, talkshow och nyheter.

Tv-stjärnans jury består av SVT-profilerna, Anne Lundberg, Janne Josefsson och Hans Rosenfeldt. De valde först ut de tio personer som är med i programmet från början och ska sen sålla bort en av de presumtiva programledarna varje vecka till bara tre återstår. Då tar tittarna över och avgör vem som vinner i en direktsänd lördagsfinal i mars. Priset är att få leda en egen talkshow i ett eller ett par avsnitt. Men framför allt är tanken att hela SVT ska få chansen att upptäcka en ny talang som kan leda program i framtiden.

Per Sinding-Larsen har arbetat med TV i många år som till exempel programledare, producent och projektledare. Hans roll som programledare i Tv-stjärnan blir mycket som coach för de tio blivande tv-stjärnorna.
– Det är de som coachar mig, säger han med ett skratt. Mediamedvetenheten bland de som kvalificerat sig till programmet är hög. De har med sig mycket förkunskaper och uppfattningar av programlederi. Men jag gör nog lite nytta. Jag har själv 16 års tv-erfarenhet och är dessutom mentor till tv-folk. Att dela med sig av kunskap och fadäser är fantastiskt stimulerande. Dessutom lär jag mig väldigt mycket själv.

Anne Lundberg, Janne Josefsson och Hans Rosenfeldt är den namnkunniga trio som är jury när SVT ska hitta sin framtida programledarprofil i programmet Tv-stjärnan. Juryn börjar sitt arbete redan under castingen då tio personer ska sållas ut bland de nära 1700 personer som sökt till programmet. De kommer sedan att finnas med under hela serien och avgöra vilka som får fortsätta i programmet efter varje avsnitts utmaning.

Anne Lundberg är just nu högaktuell som julvärd i SVT. Anne har lång erfarenhet som reporter och programledare i till exempel Antikrundan, Landgång och Gomorron Sverige. Hon vikarierade som programledare för Plus när Sverker Olofsson tog ledigt i våras. Anne har tidigare arbetat på Rapport och som grävande reporter i Uppdrag granskning.

Janne Josefsson är grävande reporter och programledare för Uppdrag granskning. Han har varit journalist sedan 70-talet och har arbetat med samhällsjournalistik på Sveriges Radio och på SVT i Striptease, Uppdrag granskning och egna programmet Josefsson. Han är mest känd för sina uppmärksammade reportage i Uppdrag granskning, bland dem granskningen av omständigheterna kring Osmo Vallos död och det omdiskuterade valstugereportaget.

Hans Rosenfeldt började som skådespelare men gled snabbt över till manusförfattande när han började skriva sketcher för radio. Han har lett program både i radio och tv, till exempel Folktoppen, Parlamentet, Högsta domstolen och Söndagsskolan. Han har också varit nöjeschef på SVT Stockholm. Just nu är han aktuell som manusförfattare för 2007 års julkalender En riktig jul och som programledare för nya humorserien Dubbat.

Tv-stjärnan är en serie i 10 avsnitt. Avsnitt 1 och två visar hur tio programledaraspiranter väljs ut. I avsnitt 3-9 testas de i olika programgenrer, till exempel barnprogram, nyheter, sport och programpresentation. Efter varje utmaning kommer juryn att bestämma vilka som får fortsätta i programmet och vem som inte får fortsätta. Avsnitt tio är en direktsänd final där tv-tittarna väljer en vinnare bland tre finalister.

SVT1 Onsdag 23 jan 2008 kl 21.00: Tv-stjärnan