Schyfferts sista föreställning med The 90’s

The 90's – ett försvarstal - Henrik Schyffert. Foto: Mia Carlsson

Med 80 föreställningar i ryggen tar Henrik Schyffert nu farväl av 90-talet genom att för en sista gång uppträda med ”The 90’s – ett försvarstal”. Avskedet äger rum ikväll på Cirkus i Stockholm och direktsänds i SVT. 

– Efter en provspelning i Katrineholm hösten 2007, inför 30 dittjatade skolungar och en mycket skeptisk fru, tänkte jag att ingen kommer att bry sig om min lilla show. Men eftersom vi hade bokat fyra spelningar så var jag så illa tvungen att se till att det blev någon slags premiär. I bilen hem strök jag några stora textblock och la till ett skämt om E-type som hade funkat bra. Nu gör jag det här i alla fall, tänkte jag. Mest för min egen skull. Jag hade naturligtvis ingen aning om att jag skulle sitta här ett och ett halvt åt senare och medvetet dra i handbromsen för en turné som faktiskt har varit helt avgörande för mig och det jag håller på med.

Någon sa att en kärnforskare är en person som är byggd av atomer och som ägnar hela sitt liv åt att försöka ta reda på vad en atom är. Lite så har det här varit för mig också, och jag är jätteglad att så många ville vara med på den resan, säger Henrik Schyffert.

Henrik Schyffert har turnerat med sin föreställning ”The 90’s – ett försvarstal” för fulla hus över hela landet sedan december 2007 och längs med den långa turnén har hyllningskör på hyllningskör stämt upp i lovord:

Fem getingar i Expressen/Kvällsposten/GT:  ”100 minuter enmansshow utan en död minut”

Fem plus i Aftonbladet: ”så roligt att det gör ont” 

Sydsvenska Dagbladet: ”Detta är något av det modigaste och mest begåvade jag sett på en svensk
scen.”

Norrländska Socialdemokraten: ”en av de bästa, mest tankeväckande föreställningar jag har sett”

Svenska Dagbladet: ”lysande från början till slut”

Arbetarbladet: ”Schyfferts mästerverk”

Det är roligt att ge upp och erkänna att det var bättre förr. Henrik Schyffert tycker det i alla fall. Mobbaren från Killinggänget har nämligen fått grånande tinningar och börjat fundera över sin generations historia. Varför blev saker och ting som de blev? Henrik Schyffert har kommit för att ge oss perspektiv. I en ömsint men rolig monolog står han upp för sig själv och sin mission att reclaima the 90’s!

 

SVT1 The 90’s – ett försvarstal Lördag 23 maj 2009 kl 21.00