Sanningen om den svarta dahlian

En vintermorgon 1947 hittas 23-åriga Elisabeth Short mördad. Kroppen är svårt stympad och mordet omskrivs som ett av de mest bestialiska i USA: s historia. Elisabeth Shorts kolsvarta hår och hennes favoritfilm The blue dahlia gav upphov till smeknamnet den svarta dahlian.

 

– Ju mer man får veta om det här fallet desto mindre förstår man, har en polis sagt om Elisabeth Shorts mord. Spekulationerna om vem som ligger bakom det är många och över 250 poliser var inblandade i utredningen av fallet, som trots ansträngningarna aldrig löstes.

Men en man tror sig veta svaret – Steve Hodell, en pensionerad polis som jobbat inom Los Angelespolisen i 24 år. När Steves far dog lämnade han bland annat efter sig ett fotoalbum. Albumet, som innehöll bilder på en ung kvinna skulle komma att vända hela hans liv upp och ner. Den unga kvinnan var nämligen ingen annan än den svarta dahlian, och Steve är övertygad om att det var hans far som dödade henne. I den här dokumentären berättar han varför.

Steves far, George Hodell, var en framstående kirurg med sadistiska böjelser som gick på sexpartyn och umgicks i Hollywoods sadistkretsar. Vid ett tillfälle anklagades han även för incest på sin 14-åriga dotter, men åtalades aldrig. 1950 lämnade han familjen och huset på Franklin Avenue och flyttade till Hawaii. Redan då var han huvudmisstänkt i utredningen av dahliafallet och på väg att bli arresterad. Mellan 1943 och 1950 hittades ett dussin kvinnor mördade i området runt George Hodells läkarmottagning och hem. Morden upphörde efter att han flytt landet.

George Hodell återvände inte till Amerika på över 40 år och arresterades aldrig för mordet på Elisabeth Short. Alla bevis förstördes, däribland undersökningsdomarens intervjuband och till och med fingeravtrycken från incestfallet. I den 1000 sidor långa akten om dahliafallet kan man läsa: ”Fallet med Den svarta dahlian löst. Den misstänkte är en läkare i Hollywood som bor på Franklin Avenue.”

I Sanningen om den svarta dahlian berättar Steve Hodell hur hans pappa trots de starka bevisen undkom lagens arm, om sexorgier, sadism, poliskorruption, aborter, stölder och slutligen mord, samt om personerna i George Hodells närmaste krets. Däribland den kände Hollywoodgiganten John Huston och konstnären Fred Sexton.

EXKLUSIV PREMIÄR söndag den 12/10 KL. 21.00 på Viasat Explorer