Premiär för Hitmakers – Carolina Gynning leder låtskrivarnas jakt på framgång

Carolina Gynning. Foto:Martin Petersson/Kanal 5.

I Hitmakers får oupptäckta artister och låtskrivare chansen att presentera sina alster direkt för musikbranschens beslutfattare och får svar direkt. På ett par minuter kan en livslång dröm bli sann.

Fem skivbolagsrepresentanter möter geniala och passionerade låtskrivare från Danmark, Norge och Sverige för att sålla hits från dussinlåtar. I Hitmakers får låtskrivarna svar genast, om låten har hitpotential kan den redan inom några veckor vara ute på marknaden, uppbackad av ett av Skandinaviens största skivbolag. Det enda krav som ställs på låtarna i programmet är att de aldrig tidigare får ha getts ut på skiva.
Spelets regler är hårda men enkla, när en låt har framförts får cheferna omedelbart ge sin dom. Om cheferna inte gillar en låt ratar de den och går direkt vidare till nästa. Om någon av dem tycker att låten har hitpotential måste han eller hon komma med ett omedelbart, konkret erbjudande till låtskrivaren. Stenhård budgivning tar vid om fler än en vill lägga vantarna på låten.
Över 5000 låtar har lämnats in bara i Sverige och ett hundratal låtskrivare är kallade till mötet med skivbolagen. Programledare är Carolina Gynning som möter de tävlande för att peppa dem inför vad som kan bli deras livs chans.

I första avsnittet möter vi bland annat ett gäng hip-hopare som kallar sig Panetoz. Killarna kommer från Haninge och bidrar med en hip-hoplåt med partyvibbar för att de älskar att festa. Man måste inte vara hård och tuff för att göra cool hip-hopmusik menar Panetoz, som förutom att brinna för musiken, är ett gäng med samhällsengagemang. De har tillsammans med kommunen och fritidsgården i Jordbro startat en musikstudio för att de unga ska kunna syssla med musik istället för att hamna i bråk. Dessutom får vi höra ett bidrag från 21-årige Stockholmskillen Alexander Schöld som trots sin unga ålder inte är någon nykomling i offentliga sammanhang. Redan som nittonåring blev den före detta hockeyspelaren finalist i Fame Factory och i vår har vi sett honom i Melodifestivalen.  Alexander liknar sin musik vid Per Gessles.

Söndag 6 april 19.00