Papa Dee i Mali

I Mali möter Papa Dee bland annat doun Maryam & Ahmadou. Foto: Helene Granqvist

Mali är ett av världens fattigaste länder, men ett av de absolut rikaste på musik. I huvudstaden Bamako samsas landets alla stilar. Här kan man höra allt från mystiskt bluesklingande toner och drömska harpklanger till multirytmiska dansfester.

När hettan är som svårast åker Papa Dee åker på sitt livs första afrikanska resa för att träffa bluesspelande tuareger, internationella popstjärnor och lyckas dessutom bli förevigad av en afrikansk legend. Del 5 av 6.

Mali är ett land som bubblar av musik och nöje som länge influerat musiklivet i olika delar av världen. I Mali möter Papa Dee inte bara musiklivet utan även sina egna västafrikanska rötter. Han blir också fotograferad av världsberömde fotografen Malick Sidibé och åker motorcykel med en tuareg (ökennomad).

Medverkande i programmet:
Amadou & Mariam, en blind duo vars pop gjort succé över hela världen.
Salif Keita, afrikanska superstjärna som var med och formade musiken i Mali på 60- och 70-talet, samt Bassekou Koyate (Malis svar på Otis Redding), sångdivan Oumou Sangare, världskände Toumani Diabité som spelat med en massa stora afrikanska och västerländska artister (senast på Björks platta) och Tata Pound, en hip hop-grupp med budskap. Dessutom medverkar ett ungt band från tuaregfolket.

SVT2 Torsdag 28 feb 2008 kl 20.00
påminnelsePåminnelse för SVT2 – Papas kappsäck