Om mordet på Alexander Litvinenko

Fallet Litvinenko - Den ryske agenten Alexander Litvinenko blev förgiftad till döds. Foto: Olga Konskaya
Filmaren Andrei Nekrasovs mycket uppmärksammade film om mordet på förre KGB-agenten Alexander Litvinenko är en rasande uppgörelse med den ryska maktapparaten. Med full tillgång till Litvinenkos familj och arbetskamrater samt ett stort antal filmklipp som aldrig tidigare visats skildrar Nekrasov de sista två åren i agentens liv. Från en relativt anonym tillvaro som lojal KGB-man blir han alltmer frispråkig, hoppar av till väst och blir till slut förgiftad till döds. Spåren leder till Kreml.

Alexander Litvinenko dog i London i november 2006, förgiftad av det radioaktiva ämnet polonium-210, som hälldes i hans te under ett möte med två besökare från Moskva. Fotot av Litvinenko på sin dödsbädd på sjukhuset i London fanns på tidningarnas förstasidor världen över och gjorde Litvinenko till en symbol för motståndet mot den ryska polisstaten.

Filmen utforskar orsakerna bakom mordet på Litvinenko och anklagar Rysslands nuvarande president Vladimir Putin för att ha varit involverad i agentens död. Litvinenko kritiserade Putins regim och vid den tidpunkt då han blev förgiftad intresserade han sig speciellt för mordet på en annan kritiker av Putins regim, journalisten Anna Politkovskaja. Filmen kastar nytt ljus över det hemliga kriget mellan ryska dissidenter och Rysslands federala säkerhetstjänst FSB, efterföljare till KGB.

Andrei Nekrasov var nära vän till den före detta FSB-spionen och följde Litvinenko under flera år. Han filmade honom ända fram till hans sista andetag. Dokumentären kritiserar tydigt Vladimir Putin, som hela tiden har förnekat all inblandning i mordet. Med aldrig tidigare visade bilder och intervjuer motsäger filmen Putins oskuld, såväl som den exponerar allvarliga nivåer av statskorruption och de orsaker som ligger bakom Putins väg till makten.

SVT1 Torsdag 23 jul 2009 kl 21.30: Fallet Litvinenko