Möt två mycket annorlunda syskonpar

I Måndagens dokumentär möter vi två par som kort efter att de träffats för första gången blivit passionerat förälskade i varandra och som offrat sina tidigare äktenskap för att få leva ihop. Vad som skiljer dem från vanliga par är att de är halvsyskon, och även om de inte vuxit upp tillsammans och träffades i vuxen ålder, har de ingen laglig rätt att leva som man och fru. Fenomenet kallas GSA, Genetic Sexual Attraction, och innebär att syskon som återförenats efter ha levt åtskilda kan känna en oerhört stark attraktion till varandra.

Nick från Skottland växte upp i en fosterfamilj och när han var 26 år gammal träffade han sin yngre halvsyster Danielle, 21, för första gången. Inom tre veckor var de ett älskande par och när deras mamma upptäckte deras relation anmälde hon dem till polisen. Nick och Danielle hoppas att nu att en domstol ska tillåta dem att fortsätta träffs trots att det är förbjudet att ha en sexuell relation med anhörig i Skottland.

Liksom i Nick och Danielles fall växte Tom från Minneapolis upp i en fosterfamilj. När han var 35 år gammal beslöt han sig för att söka upp sin biologiska mamma och i samband med det träffade han även sin yngre halvsyster Stephanie. Båda var gifta sedan länge och har tre barn på varsitt håll. Trots det har de bestämt sig för att lämna sina äktenskap för att få vara tillsammans – något som väckt starka reaktioner hos familj och vänner.

Måndag 15 februari 20.00 på Kanal 5