Martin Beck är tillbaka med åtta nya filmer

BEC1798_0035%20Peter%20Haber%20as%20Martin%20Beck,%20Mikael%20Persbrandt%20as%20Gunvald%20Larsson,%20Photo%20Bengt%20Wanselius.jpg.ashx?width=620
Det är nu klart att en av de främsta och mest uppskattade kriminalfilmserierna i Sverige utökas med åtta nya filmer. Inspelningarna av de nya Beck-filmerna startar i februari 2014 i Stockholm och produceras av Filmlance i samarbete med TV4 och Nordisk film.


– Beck är den i särklass största deckarserien i TV4:s historia, och har de flesta tittarrekorden av alla svenska kriminalserier. Det är därför alldeles extra fantastiskt att kunna återse dessa både älskade och legendariska karaktärer, Martin Beck och Gunvald Larsson, i åtta nya filmer, säger Åsa Sjöberg, programdirektör TV4.

Den första Beck-filmen spelades in redan 1996 och i dagsläget finns det 26 filmer. Med de åtta nya inräknat kommer Beck med sina 34 filmer bli den största filmserien i svensk filmhistoria.

I rollistan finns Peter Haber som poliskommissarie Martin Beck och Mikael Persbrandt som hans ständige vapendragare Gunvald Larsson. Flera andra rollkaraktärer som närmast kultförklarade ”Grannen” spelad av Ingvar Hirdwall, spanaren Oskar Bergman spelad av Måns Nathanaelson och Martin Becks dotter Inger spelad av Rebecka Hemse kommer tillbaka.

Manus är denna gång skrivna av Mårten Klingberg (Offside), Mikael Syrén (Kvarteret Skatan), Antonia Pyk (Cornelis) och Daniel Karlsson (Hallonbåtsflyktingen). Mårten Klingberg kommer också att regissera de två första filmerna.

– Jag är intresserad av de bakomliggande orsakerna till varför människor begår allvarliga brott. Publiken ska inte bara ges möjlighet att engagera sig i våra hjältar, utan även i offer och förövare. Samtidigt är min ambition att bygga vidare på den unika kombinationen av humor och allvar som är Beck-seriens signum, säger Mårten Klingberg.

Filmerna produceras av Filmlance i samarbete med Nordisk Film och TV4. De kommer att släppas på dvd och som VOD, samt därefter sändas på TV4.

Fakta om Beckfilmerna:

– Första filmen spelades in 1996, och i dagsläget finns det 26 filmer

– Serien med Beck-filmer har sålt cirka 4 miljoner dvd:er, över 110 miljoner tittare har genom åren sett filmerna på TV4, och 1,2 miljoner besökare totalt har sett dem på bio

– Med de åtta nya filmerna kommer Beck-serien ha haft över 800 inspelningsdagar och blir med 34 filmer den största serien filmer i svensk historia