Liedholm hedras på Fotbollsgalan

Adam Alsing - Fotbollsgalan

På måndag samlas den svenska fotbollseliten för att hylla och dela ut priser till årets främsta fotbollsspelare.Nu är det också klart att Umeå IK närvarar vid galan, där också nyligen bortgångne legenden Nils Liedholm hedras och det nära förestående 50-årsjubileet av VM-silvret 1958 uppmärksammas, med flera av -58:orna på plats.

Måndagen den 12 november samlas både aktiva och tidigare fotbollsstjärnor på Hovet i Stockholm för att i direktsända Fotbollsgalan ta emot priser och hylla sina vänner och kollegor, allt under ledning av programledarparet Adam Alsing och Jessica Almenäs, som leder galan i TV4 tillsammans för andra året i rad.

Bland höjdpunkterna vid Fotbollsgalan finns naturligtvis utdelningen av Guld- och Diamantbollen, samt nyinstiftade priset Fotbollskanalens hederspris, där tittarna röstar fram årets prestation inom svensk fotboll. Vid galan hyllas också svenska mästarna IFK Göteborg och Umeå IK, som dessutom nu lämnat besked om att de kommer till Fotbollsgalan innan de beger sig vidare till Belgien för kvartsfinal i Uefa Women’s Cup i ett specialchartrat flygplan, en lösning som TV4, Svenska Fotbollförbundet och Umeå IK gemensamt kommit överens om.

– Vi är oerhört glada över att Umeå IK kommer till galan. Det betyder mycket för både fotbollen i stort och tv-publiken att ha de svenska mästarinnorna på plats. Jag är mycket tacksam för de ansträngningar Umeå IK gjort för att göra detta möjligt, säger TV4:s programchef Fredrik Arefalk.

– Umeå IK tackade först nej till Fotbollsgalan uteslutande av sportsliga skäl. Nu har TV4 gjort stora ansträngningar för att vi ska kunna kombinera ett besök på Fotbollsgalan med bra sportslig uppladdning inför kvartsfinalen av Uefa Women’s Cup, vilket gör att vi nu har accepterat inbjudan. Det är mycket glädjande att vi lyckades hitta en för fotbollen bra lösning, säger Roland Arnqvist, Umeå IK.

Vid galan uppmärksammas och hyllas naturligtvis fotbollslegenden Nils Liedholm med anledning av hans bortgång. Dessutom uppmärksammas att det snart är 50 år sedan det klassiska -58-laget tog VM-silver i Stockholm, en turnering där Nils Liedholm var en av de tongivande spelarna. Flera av -58:orna är på plats på Hovet.

På plats finns också både det svenska herr- och damlandslaget, som i dagarna spelar viktiga matcher för att lyckas kvala in till EM respektive OS, samt en mängd kända sportprofiler som ska dela ut priser.

För musiken står Magnus Uggla, The Ark och duon Peter Jöback/Pernilla Wahlgren, och Peter Magnusson och David Hellenius bjuder på en tillbakablick på de viktigaste fotbollshändelserna under året.

Vad sänds på tv ikväll?