Hockey Brawl – Prisbelönad dokumentär om skapandet av en kontroversiell sport

Ishockey - Foto viasat

Hockey Brawls är ett välkänt begrepp inom nordamerikansk ishockey. Konceptet är enkelt: fyll en idrottsarena med tusentals blodtörstiga hockeyfans, skaffa en pay per view-publik och håll en turnering med slagsmål mellan spelarna.

Det såg lätt ur på pappret, men den kanadensiske sportarrangören Darryl ”Beef” Wolski hade ingen aning om vad han gav sig in på när han förverkligade sin idé. Projektet kom att fylla större delen av hans tillvaro under de följande två åren.

Slagsmål mellan spelarna är en del av ishockeymatcherna i USA och Kanada – en del av sporten som fått utstå mycket kritik, men som uppskattas av fansen. Många av dem kommer till matcherna enbart för slagsmålens skull. Beef såg en chans att tjäna stora pengar på denna fascination för hockeyslagsmål. Idén var att skala bort allt annat än just slagsmålen från matcherna. Han ville arrangera turneringar med slagsmål, så kallade Hockey Brawls, mellan spelarna och ge de mest blodtörstiga fansen precis det de kommit för att beskåda: hockeyslagsmål i dess renaste form.

Beefs idé visade sig dock vara så kontroversiell att det tog honom hela två års hårt arbete att förverkliga. Bara att hitta en stad som ville agera värd för evenemanget var problematiskt. Innan Beef tillslut lyckades övertyga någon att vara värd för evenemanget blev han avvisad av flera städer.

”Folk vill inte erkänna det, men hockey är slagsmål. Vad säger det om oss? Är vi idioter? Nej, vi vill bara bli underhållna.” säger Gary Russell på Prince George radio som var med och sponsrade den första turneringen, om folks intresse för Hockey Brawls.

Dokumentären Hockey Brawl följer Beefs outtröttliga försök att realisera sin dröm. Idén till programmet uppstod 2004, då regissören och producenten Jeff Newman för första gången hörde talas om Beefs kontroversiella idé. Programmet, som både är underhållande och ovanligt, mottog 2006 ett Gemini-pris för ”Bästa sportprogram eller serie”. Gemini-priset hyllar utmärkande bidrag inom kanadensisk film och TV.

EXKLUSIV PREMIÄR: Torsdag den 24/4 kl. 20.00 på Viasat Explorer