Faddergalan live från tre platser i världen

Under fyra direktsända timmar sänds Faddergalan samtidigt från tre världsdelar. I Göteborg gästas Gry Forssell av landets främsta artister och på direktlänk finns Bengt Magnusson i Uganda och Agneta Sjödin i Filippinerna. Faddergalan är sedan tio år ett samarbete mellan TV4 och barnrättsorganisationen Plan Sverige och sänds i TV4 den 1 december.

Syftet med Faddergalan är att få fler svenskar att bli faddrar i Plan och på så sätt bidra till långsiktiga insatser för barn och unga i världen. I år direktsänds galan i fyra timmar från tre platser. I studion i Göteborg finns Gry Forssell och ett stort antal artister uppträder under kvällen. Samtidigt finns Bengt Magnusson och Agneta Sjödin med på länk från varsin världsdel, Uganda i Afrika och Filippinerna i Asien. De tar dessutom med tittaren på angelägna reportageresor.

Tv-publiken får bland annat följa Agneta Sjödin när hon i ett inslag möter två unga filippinska miljökämpar. Bengt Magnusson åker till Rwanda och följer försoningsprocessen som pågår i landet efter folkmordet 1994.

– I Rwanda, där Plan nyligen startat sin verksamhet, finns en hel generation barn och ungdomar med ohyggliga minnen och stort behov av stöd. I Uganda, där Plan verkat i 15 år, kan man verkligen se vad deras arbete betytt. Ett resultat av stödet från faddrarna är en modern sjukvårdsklinik med egen förlossningsavdelning och eget laboratorium, säger Bengt Magnusson.

För tionde året i rad genomför Plan Sverige Faddergalan tillsammans med TV4.

– Vi är oerhört stolta över att återigen sända Faddergalan i TV4. Vår målsättning är att uppmuntra ännu fler att bli faddrar och stödja barn och unga runt om i världen, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4.

– Vår förhoppning är att den unika fyra timmars-galan kan engagera många nya faddrar – så att vi kan nå ännu fler utsatta barn och unga. Dessutom är årets gala speciell för oss eftersom Plan Sverige fyller tio år den 1 december, säger Plan Sveriges generalsekreterare Anna Hägg-Sjöquist.

Faddergalan sänds i TV4 lördagen den 1 december klockan 20.05-24.00. Artister som deltar under galakvällen presenteras i november.

Fakta om Plan Sverige
Plan är en internationell barnrättsorganisation som arbetar för och tillsammans med de mest utsatta barnen i världen. Plan möjliggör att 13 miljoner barn och deras familjer själva kan påverka och förbättra sin livssituation. Plan Sverige startade sin verksamhet 1997 och är Sveriges fjärde största insamlingsorganisation med över 80 000 engagerade fadderfamiljer.

Sedan starten har Faddergalan bidragit starkt till att Plan Sverige har kunnat samla in 1,3 miljarder kronor till Plans utvecklingsarbete.