Eva Röse i huvudrollen när Anna Janssons kriminalroman Främmande Fågel blir tv-serie i TV4

TV4, Nordisk Film, Gotlands Filmfond samt Moviola Film och Television AB samproducerar i höst dramaserien Främmande Fågel. Historien baseras på Anna Janssons framgångsrika kriminalroman med samma namn. I huvudrollerna ses bland andra Eva Röse, Fares Fares och Allan Svensson.

I Främmande Fågel möter tittarna kriminalinspektören Maria Wern som efter ett halvårs frånvaro återvänder till sitt jobb som kriminalkommissarie för polisen på Gotland. Redan första dagen på jobbet blixtinkallas Maria till en av Gotlands vackra sandstränder där en man hittats brutalt mördad. Maria får ansvaret för mordutredningen samtidigt som sjukhuset i Visby får in ett misstänkt fall av fågelinfluensan.

– Vi är väldigt stolta över att kunna presentera ännu en stor dramasatsning i TV4. Ett bra manus, en stark regissör och den fantastiska Eva Röse i huvudrollen gör att Främmande Fågel har alla förutsättningar att bli en stor framgång, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4.

Författaren Anna Jansson föddes på Gotland 1958 där hon också växte upp. Hennes skrivande tog fart fyrtio år senare och resulterade i kriminalromanen Stum sitter Guden, som kom 2000. Sedan dess har Anna Jansson skrivit ett flertal framgångsrika romaner med hjältinnan Maria Wern i huvudrollen. Främmande fågel kom ut 2006 och nominerades till det nordiska deckarpriset Glasnyckeln samma år.

– Det känns fantastiskt att Främmande Fågel blir tv-serie! Gotland är en sådan underbar inspelningsmiljö och jag är väldigt nöjd med valet av skådespelare. Det är givetvis extra roligt att serien når en bredare publik när TV4 väljer att visa den, säger Anna Jansson.

För regi står Erik Leijonborg som bland annat regisserat TV4:s storsatsning Labyrint. Han ligger även bakom Tusenbröder, Talismanen samt filmatiseringen av Håkan Nessers Van Veeteren-böcker Moreno och tystnaden och Borkmanns punkt som visas i TV4 i höst. Huvudrollen som Maria Wern spelas av kritikerrosade Eva Röse. Eva Röse blev utvald till Shooting Star av Svenska Filminstitutet 2006 och har medverkat i framgångsrika filmer som Kopps och Storm. I övriga roller ses bland andra Fares Fares, Allan Svenson och Mats Långbacka.

Inspelningarna av Främmande Fågel börjar den 24 september på Gotland.