Ett fängelse i Colombia – Premiär tisdag den 13/11 kl. 21.00 på Viasat Explorer

La modelo-fängelset i Bógota, Colombias huvudstad, är som ett mikrokosmos av det omgivande samhället. Fängelset är indelat i tre krigförande läger. I den sydliga vingen härskar de vänsterorienterade gerillarebellerna. I den sydliga vingen har de extremt högerorienterade paramilitära grupperna makten. Och mitt emellan dessa två vingar ligger högsäkerhetsavdelningen, där 30 av landets största narkotikakungar regerar.

Varje fraktion har sina egna säkerhetsstyrkor som försvarar gruppens territorium, och våld och narkotika är en integrerad del av fängelsets vardag. Förrförra året blev inte färre än 162 interner mördade.

Fängelset la Modelo har bara 2400 platser, men rymmer fler än 5000 fångar. På grund av fientligheten mellan fängelsets tre extrema grupperingar är 90 procent av fångarna egentligen bara ”vanliga” förbrytare. De har emellertid inget annat val än att ingå som brickor i fängelsets politiska maktspel.

Den extremt underbemannade personalen, bestående av endast 150 säkerhetsvakter, har för länge sedan givit upp hoppet om att stävja laglösheten som härskar innanför fängelsets murar. Som en tungt beväpnad vakt säger, så koncentrerar de sig uteslutande på att hålla ett öga på fängelsemurarna och kontrollera barriärerna: vad som sker innanför murarna ligger utom deras kontroll.

Dokumentären: Ett fängelse i Colombia ger en obehaglig inblick i den brutala verklighet, som utgör vardagen för fångarna i ett av världens mest laglösa fängelser.

Premiär tisdag den 13/11 kl. 21.00 på Viasat Explorer