Ett år med Harry Potters skapare

Den globala bok- och filmsuccén Harry Potters skapare, den brittiska författaren J.K. Rowling, följs i sin vardag under ett års tid. Resultatet är dokumentären J.K. Rowlings magiska år, en spännande inblick i produktionen av en storsäljare.

J.K. Rowlings magiska år är en brittisk dokumentär från 2007.

J.K. Rowling är författaren bakom en världens mest storsäljande romanserier, den om den unge trollkarlen Harry Potter och hans vänner på internatskolan Hogwarts. Böckerna, som har översatts till 65 olika språk och sålts i cirka 350 miljoner exemplar världen över, har också filmatiserats, med Daniel Radcliffe i huvudrollen.

I J.K. Rowlings magiska år följer ett kamerateam författaren under ett helt år, i samband med färdigställandet av Harry Potter och dödsrelikerna, den sjunde och sista boken om Harry Potter. Bland de många intressanta ögonblick som har fastnat på film är den sekvens då de sista orden någonsin ur J.K. Rowlings förtrollade värld skrivs ner, originalmanuskriptets leverans till agenten på Heathrows samt de rigorösa säkerhetsprocedurerna inför det internationella boksläppet, den 21 juli 2007.

Dokumentären visar hur vardagen ser ut för en av de tio senaste årens mest kända författare, en kvinna som trots sin stora förmögenhet, slåss mot samma krämpor och tvivel som andra konst- och underhållningsskapare.
påminnelsePåminnelse för TV4 – J.K. Rowlings magiska år