EM-kanalen TV4 laddar upp inför nästa års fotbollsfest

EM-lottningen är klar. I gruppspelet möter Sverige Spanien, Ryssland och Grekland. Som enda svenska tv-kanal sänder TV4 hela fotbolls-EM i Schweiz och Österrike nästa sommar. Förutom de direktsända matcherna storsatsar TV4 dessutom med en omfattande bevakning under turneringen, bland annat i form av ett stort antal magasinsprogram och direktsända rapporter i Nyhetsmorgon.

TV4 och Canal Digital har ingått ett avtal som innebär att hela fotbolls-EM den 7-29 juni 2008, totalt 31 matcher, sänds i TV4-koncernens kanaler. Samtliga matcher, utom fyra matcher i gruppspelet, kommer att sändas i TV4, vilket innebär att alla svenska fotbollsälskare kan se fram emot flera härliga EM-kvällar i TV4 nästa sommar.

– Det är ett oerhört ansvar som läggs på oss, men samtidigt är det ju fantastiskt spännande att få visa allt från fotbolls-EM för hela svenska folket. Sveriges avancemang till EM gör turneringen till en nationell angelägenhet, som självfallet ska sändas i sin helhet i Sveriges ledande fotbollskanal, säger Hans Pekkari, sportchef på TV4.

Vid fyra tillfällen, då det spelas matcher samtidigt i avslutningen av gruppspelet, kommer matcher att visas parallellt i TV4 och TV4 Sport. Matcherna i gruppspelet sänds med avspark klockan 18.00 och klockan 20.45. Från kvartsfinalspelet och framåt startar samtliga matcher 20.45. Samtliga EM-matcher kommer även att direktsändas av TV4 på internet.

Förutom de direktsända matcherna storsatsar TV4 med en omfattande bevakning under turneringen, bland annat i form av ett stort antal magasinsprogram och direktsända rapporter i nyheterna.

– Vår EM-satsning kommer att sätta stor prägel på TV4 även under perioden fram till turneringen, bland annat i form av magasinsprogram och en omfattande bevakning i våra övriga sportsändningar, säger Hans Pekkari.

TV4 sände för första gången från ett stort fotbollsmästerskap under VM i Frankrike 1998 och har därefter delat på bevakningen av de stora mästerskapen med Sveriges Television, senast under VM i Tyskland i fjol. TV4 har även de exklusiva rättigheterna till fotbolls-VM för damer 2011, samt till fotbolls-VM för herrar 2010 och 2014 tillsammans med SVT. TV4 och Canal Digitals avtal med rättighetsinnehavaren Sportfive innebär att den kommande EM-turneringen blir det första fotbollsmästerskapet för herrar genom tiderna som inte sänds i Sveriges Television.

Canal digital sänder exklusivt samtliga 31 matcher i HDTV-format. HDTV lanserades i Norden av Canal Digital 2005 och fick sitt stora genombrott i Sverige med HD-sändningar från alla fotbollsmatcher ur fotbolls-VM 2006.

– Vi är oerhört glada att vi nu får möjligheten att följa upp förra årets succé i samband med VM med nästa års EM. Efterfrågan på HD ökar hela tiden och att kunna erbjuda våra kunder EM i HDTV-format känns oerhört bra, säger Patrik Hofbauer, vd Canal Digital i Sverige.

Här hittar du alla dagens sportsändningar på tv