Den siste slaven – Viasat History

I år är det 200 år sedan slavhandeln förbjöds i Storbritannien. På FN:s internationella dag för avskaffandet av slaveriet, den 2 december, visar Viasat History dokumentären om Archibald Monteith som fördes bort från sitt hem och såldes som slav i ett främmande land – och om hans nutida släkting Davids resa i sin förfaders fotspår.

År 1807, sju år gammal, hade Archibald Monteith den stora oturen att hamna på ett av de sista slavskeppen från Nigeria, innan den brittiska slavhandeln förbjöds. Han levde i 30 år som slav på en plantage i Jamaica.

Archibald är londonbon David Monteiths farfarsfar. Davids föräldrar kom till England från Jamaica i början av 60-talet, och i likhet med de flesta andra afro-jamaicaner härstammar de från slavar. De flesta av dem kan inte spåra sina förfäder längre bak än några generationer. Archibald är dock en av ett fåtal slavar som fick sin berättelse nedtecknad av missionärer 1854, och därför vet David mer än de flesta om sitt ursprung.

Men memoarerna är ofullständiga och berättar ingenting om de prövningar som Archibalds slavliv innebar. De innehåller inga detaljer om hur han hamnade på slavskeppet, eller om hur hans vardag såg ut. För att fylla i luckorna reser David tillbaka i sin förfaders fotspår. Spåren leder till Ibo-stammen i Nigeria. Väl där konfronteras David med några obehagliga och oväntade upptäckter, både om slavhandeln och om Archibald själv.
Det är bara 200 år sedan Storbritannien instiftade den lag som förbjöd slavhandel år 1807. Storbritannien var en av de nationer som dominerade slavhandeln under denna tid, genom att under tvång föra bort flera miljoner afrikaner från deras hem.
För att uppmärksamma 200-årsjubiléet av slavhandelns avskaffande visar Viasat History den aktuella och gripande dokumentären om David Monteiths jakt på sina rötter i Den siste slaven.
Här hittar du vad som sänds på tv ikväll

PREMIÄR: SÖNDAG DEN 2/12 KL. 22.00 PÅ VIASAT HISTORY