Danny Saucedo och Jeanette Carlsson representerar Sverige i Eurovision dance contest

Danny Saucedo och Jeanette Carlsson representerar Sverige i Eurovision dance contest foto TV4

Det bjuds på storslagen och glittrig underhållning när Danny Saucedo och Jeanette Carlsson, båda deltagare i Let’s dance 2008, representerar Sverige i Eurovision dance contest den 6 september. Danstävlingen direktsänds från Glasgow och tv-tittare runt om i hela Europa avgör vilket av de 16 paren som får stå som vinnare.

Eurovision dance contest, dansens motsvarighet till Eurovisionsschlagerfestivalen, arrangeras för andra året i rad och sänds i år direkt från Glasgow den 6 september. 16 danspar, en blandning av kända ansikten och professionella dansare, från lika många länder, tävlar om äran att bli Europas mest bländande danspar.
Sveriges representanter i tävlingen är Danny Saucedo och partnern Jeanette Carlsson, som båda deltog i 2008 års upplaga av Let’s dance.

– Både Danny och Jeanette gjorde succé i Let’s dance och det känns därför extra kul att få skicka dem till Glasgow för att representera Sverige. De är två fantastiskt duktiga dansare med en härlig utstrålning och de kan bli riktigt farliga i konkurrensen om förstaplaceringen, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV4.

De tävlande framför varsin dans – en valfri showdans med inslag av standarddans eller en latinamerikansk dans. Danny och Jeanette har valt att dansa cha-cha.

– Det är en ära att få representera Sverige i Eurovision dance contest. Jeanette är en grym tjej. Alltid glad och sprallig, men framförallt en väldigt skicklig dansare som gör det enkelt att dansa. Cha- cha är dessutom en av mina favoritdanser och med tanke på min latinska bakgrund kändes det självklart att dansa latin, säger Danny Saucedo.

David Hellenius guidar de svenska tittarna genom sändningen i Glasgow tillsammans med expertkommentatorn Tony Irving.

De nationer som deltar i tävlingen är Österrike, Azerbajdzjan, Danmark, Finland, Tyskland, Grekland, Irland, Litauen, Nederländerna, Polen, Portugal, Ryssland, Spanien, Ukraina samt Storbritannien som också är värdland. Och det är de europeiska tv-tittarna samt en jury som avgör vilket par som tar hem den åtråvärda förstaplatsen.

I förra årets upplaga av Eurovision dance contest representerades Sverige av Martin Lidberg och Cecilia Ehrling. Paret slutade på en fjortondeplacering.

Danny Saucedo
Danny Saucedo, 22 år, slog igenom under Idol 2006 och startade sitt första och hittills enda band, Raggabousch, när han var sexton år. Sedan dess har han släppt debutalbumet HeartBeats och sålt platina med singeln Tokyo. Just nu är Danny albumaktuell med bandet E.M.D.

Jeanette Carlsson
Jeanette Carlsson, 21 år, har varit svensk mästare i latinamerikansk dans samt i tio-dans 2004 och 2005. Hon flyttade till Göteborg som 16-åring för att dansa professionellt med sin dåvarande danspartner. I dag dansar Jeanette latinamerikansk dans professionellt tillsammans med danspartnern Alfred Palmgren som även han deltog i Let’s dance 2008.