Barnmorskorna på Onsdag

Barnmorskestudenten Hanna och barnmorskan Tina. Foto: SVT

Trycket är hårt på avdelningen och barnmorskan Lisa måste avvisa blivande föräldrar som vill komma in. De får vända sig till andra sjukhus. Det finns 11 förlossningsrum på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och de står aldrig tomma. Ibland när det är hög belastning måste alla hjälpas åt och barnmorskorna hinner inte ens äta lunch ordentligt.

– Vissa dagar känns det fullständigt omöjligt att få ihop det, så vi bara börjar skratta istället och då kan det bli ganska bra, för då är vi ju avslappnade, säger barnmorskan Eva.

Tina skall hjälpa Linnea att föda sitt andra barn. Det första barnet föddes med kejsarsnitt. – Det känns som om jag kom för lindrigt undan, säger Linnea. Nu har hon förberett sig inför smärtan och vill bara använda lustgas. Tina har varit barnmorska i 5 år och hon älskar sitt jobb.

En sköterska trycker på larmet. Ett barn har fastnat och kommer inte ut.Tre barnmorskor, två undersköterskor och en läkare får till slut loss barnet. – Det är det värsta som kan hända en barnmorska, säger Karin. Barnet måste återupplivas men allt går bra. Barnmorskorna kan andas ut.

påminnelsePåminnelse för SVT1 – Barnmorskorna