Återfödda – Elvis, Merlin och Gud

Återfödda - Elvis. Merlin och Gud. Foto. BBC/TV4

Av någon anledning så har historier om reinkarnation oftast handlat om någon som varit känd i ett tidigare liv som blivit en okänd person i det här livet. Sällan handlar berättelserna om en hög chef som var fåraherde i ett tidigare liv, eller en showartist som kan berätta detaljerat om sitt tidigare liv som kökspiga. Det omvända är dock inte alls ovanligt. Otaliga är historierna om personer som säger sig ha varit romerska kejsare, historiska drottningar eller, som i den här filmen, Elvis Presley, trollkarlen Merlin och Marilyn Monroe.

En av dem som medverkar i filmen heter Julian och påstår att han är Gud. Han upplever att det är svårt att få folk att tro honom, trots den viktiga information han vill dela med sig av till sina medmänniskor. Han vill rädda mänskligheten från undergång.

George i Bristol  var elva år när han fick insikten att han i själva verket var trollkarlen Merlin, en mytisk figur i legenden om kung Arthur och riddarna kring det runda bordet. George tar ännu i dag gärna åt sig äran för att ha byggt den stora stenformationen Stonehenge alldeles själv.

En nutida Elvis bor i Kanada. Han är, liksom de flesta andra i samma situation, upprörd över att människor inte tror honom. Än värre blev det när han inte fick delta i en tävling om Amerikas bästa Elvis-imitatör, eftersom han inte ville sjunga gamla Elvis-hits utan sina nyskrivna låtar.

Sheree i Los Angeles upptäckte under en hypnos för några år sedan att hon var Marilyn Monroe. Richard Macer får höra om alla hennes män, och är också nyfiken på hennes påstådda förhållande med president Kennedy.

Dokumentären heter Famously reincarnated i original och är producerad av brittiska BBC 2006.

Visas på TV4 på Måndag klockan 22.40