American Idol på TV4

American Idol. Fr v: Randy Jackson, Simon Cowell och Paula Abdul. Foto: FOX/TV4.

I dag är det TV4-premiär för vårens omgång av American Idol.

Under våren 2008 sänds en ny omgång av det amerikanska underhållningsprogrammet American Idol i TV4. Den populära musiktävlingen är den sjunde i ordningen i USA och har blivit en enorm framgång som vuxit sig större och större för varje säsong.

Första vinnare av titeln American Idol blev Kelly Clarkson som sedan gett ut två album med listplacerade hitlåtar som Since u been gone, Behind these hazel eyes och Because of you. Kelly Clarkson har även uppträtt i finalen av svenska Idol 2007 i Globen.

Fjolårets premiärprogram av American Idol sågs av drygt 41 miljoner tittare i USA och auditionturnén lockade över hundra tusen förhoppningsfulla sökande – alla med drömmen om att bli USA:s nästa stjärna. Till slut kröntes Jordin Sparks som vinnare av tävlingen.

Den här säsongen besöker auditionturnén städerna San Diego, Dallas, Omaha, Atlanta, Charleston, Miami och Philadelphia.

Juryn består av samma konstellation som tidigare. Sångerskan Paula Abdul har under sin långa karriär sålt miljontals skivor och mottagit ett flertal prestigefyllda musikpriser. Hon är känd i juryn för sin positiva feedback.

Skivbolagsdirektören Simon Cowell har med sina omkring 20 år i branschen varit med och byggt upp den moderna pop-industrin samt upptäckt många stjärnor, senast Il Divo. I sina omdömen av de tävlande är han ärlig, på gränsen till oförskämd enligt en del.

Musikproducenten Randy Jackson är något av en veteran i branschen. Han har jobbat med över 1 000 skivor som sålt guld och platina och samarbetat med artister som Mariah Carey, Whitney Houston, *NSYNC och Elton John.

Programledaren Ryan Seacrest leder tittarna genom alla uttagningar och deltävlingar ända fram till den stora finalen.

Ikväll på TV4 klockan 21.00