Vi som överlevde Rågsved

Benny mellanbrodern. Foto: SVT

Ny dokumentär av Tom Alandh på SVT. Michaela hade tre bröder. Christer dog 28 år gammal, Benny var 38 när han dog, och Dag var 43 när drogerna till slut tog hans liv. Det var hårda tider i Rågsved på 70-talet. Men Göte lever och det gör också Kenta, Inger, Morgan och Gösta.

Det är våren 1972 och på slänten vid tunnelbanan i Rågsved sitter Kenta och Benny och alla polarna och drar i sig hasch och mellanöl dagarna i ända. Men Kenta och Benny har fåt ett AMS-jobb och ska ut i skogen och plocka pinnar. SVT är där och filmar och ett helt liv senare, ett hårt och stormigt liv bland droger och kriminalitet, sitter Kenta tillsammans med några av polarna från den tiden och tittar på de svartvita bilderna, hur Benny och han går och röjer i Norsborgsskogen.

Nu är Benny död sedan länge av sitt missbruk, och det är även Bennys två bröder Christer och Dag. Men Göte lever, han som höll på att supa ihjäl sig, och Morgan lever också trots alla år bland sprutor och kanyler. Och Inger som är ordförande för Hiv-Sverige har flyttat till en stuga i Sörmland, men Gösta bor kvar i sitt Rågsved som ser ut som på den tiden, men som nu är så annorlunda.

SVT2 Söndag 2 mar 2008 kl 20.00: Vi som överlevde Rågsved

påminnelsePåminnelse för SVT2 – Vi som överlevde Rågsved

0 reaktion på “Vi som överlevde Rågsved

 1. Daniel

  En väldigt gripande dokumentär. Den var speciellt jobbig att se då man själv är uppväxt i Rågsved på 2000 talet och fortfarande kan relatera till dåtidens problem som hänger kvar.

 2. Pia

  Tragiska människoöden, där ytterst få klarat sig med livet i behåll, men var fanns föräldrarna?

 3. maria

  Hej! Föräldrarna fanns tror jag, eller en del fanns i alla fall… Jättekul att du klarat dig bra Inger Ericsson.
  Kramar Maria, Elisabeths dotter i Rågsved.

 4. Daniel

  Uppvuxen i Hagsätra som ligger precis bredvid Rågsved. Dokumentären tog väldigt hårt på mig, den var extremt gripande. Det är sorgligt att nu, snart 40 år sedan, härjjar drogerna fortfarande i Rågsved.