The truth about killing – Viasat Explorer

Har du någonsin funderat över hur du skulle agera om du blev tillfrågad att slåss i ett krig? Hur du skulle bete dig om du plötsligt kastades in i striden, öga mot öga med en fiende som är ute efter att döda dig. Har du vad som krävs för att döda en annan människa? Skulle du kunna se en annan man i ögonen, höra hans röst och sedan trycka på avtryckaren?

Om svaret på den sista frågan är nej, så är du i majoritet. De flesta människor, till och med soldater, är tveksamma till att ta en annan människas liv. Miljontals män tror att om situationen krävde det, så skulle de kunna döda. Men sanningen är en annan.

En studie, gjord av journalisten och brigadgeneralen S L S Marshall, från andra världskriget visar att av 100 soldater i krig avfyrade bara 15-20 stycken sina vapen. Och av dem skjöt bara två för att döda. Och i det amerikanska inbördeskriget drabbades många soldater av märkliga åkommor som gjorde det omöjligt för dem att fortsätta, till exempel förlamning i den hand de skjöt med.

I den tvådelade TV-dokumentären The truth about killing försöker journalisten Grub Smith testa sanningen bakom Marshalls studie, och samtidigt ta reda på vad som krävs för att få en människa att döda.

Första stoppet är Drop Zone, ett träningsläger där riktiga elitsoldater och befäl simulerar ett riktigt krig. Grub och ett gäng andra män utrustas med kamouflagekläder, vapen och andra nödvändigheter. Självförtroendet står på topp.
– Personligen, om någon sköt på mig så skulle jag skjuta tillbaka. Jag vill ju inte komma hem utan ballar, eller hur? flinar Grub.

Efter några timmars träning börjar den riktiga övningen: 12 timmars nattlig strid i kolmörker med maskingevär, handgranater och fiender. Självförtroendet är borta. I takt med det tilltagande mörkret ökar paniken och rädslan. Grub erkänner efteråt att han kallsvettades. – Är detta anledningen till varför människor inte dödar, paniken frågar han sig.

För att gräva djupare i sanningen bakom de överraskande siffrorna i undersökningen pratar Grub med både soldater och experter inom området. Och de är alla eniga: människor vill inte döda. Men siffrorna säger något annat. Miljontals människor dödades under andra världskriget. Hur gick det till, när bara 2 procent av soldaterna var villiga att döda? – Flygräder, säger experterna. Det är lättare att döda på avstånd, när man inte ser individerna.

På Cardiff University träffar Grub professor Robert Snow, som hävdar att de två procenten som dödar har psykopatiska drag, något som gör det lättare att kunna mörda. För att försäkra sig om att han inte är psykopat genomgår Grub ett psykologiskt test. Efteråt kan han med både lättnad och besvikelse konstatera att alla drömmar han någonsin haft om att bli krigshjälte grusats. Han tillhör inte de två procenten.

The truth about killing  – premiär söndag den 25/5 kl. 22.00 på Viasat Explorer