Peder Lamm programledare för TV4:s nya Kockduellen

Måndagen den 10 mars, klockan 19.30, öppnar programledaren Peder Lamm dörrarna till köket där duellerna avgörs. Stjärnkockarna, Christian Hellberg och Danyel Couet, intar varsitt kök. Tillsammans med en känd person ska de lyckas fixa ihop de bästa och godaste rätterna och samtidigt charma publikens hjärtan, allt för att vinna deras röster.

Peder Lamm är programledare och styr duellen. Han ser till att de tävlande i köken följer Kockduellens regler. De två stjärnkockarna Christian Hellberg och Danyel Couet står på plats i köket och tar emot varsin känd gäst som har en matkasse med sig. Kockarna har ingen susning om vad kassen innehåller och på 15 minuter ska de trolla fram en måltid. Fantasi och skicklighet är viktiga ingredienser, men också publikfrieri eftersom det är publiken som avgör vem som vinner.

– Själv älskar jag att laga mat och hoppas att programmet kan ge inspiration till alla tittare att lägga ned lite extra energi på det viktigaste i livet – matlagning, säger programledaren Peder Lamm.

Några av de kända personerna som medverkar under säsongen är:
Linda Bengtzing, Martin Timell, Anders Timell, Alexandra Pascalidou, Alex Schulman, Calle Schulman, Tina Thörner, Kishti Tomita, Kalle Moraeus, Lars-Åke Wilhelmsson, Mårten Andersson, Louise Hoffsten, Lars Ohly, Lotta Engberg, Hanna Hedlund, Martin Lidberg, Josefine Sundström, Henry Bronett, Morgan Alling, Carin da Silva, Daniel da Silva, Ola Skinnarmo, Yvonne Ryding, Camilla Läckberg, Lars Leijonborg, Heidi Andersson, Mattias Särnholm, Viggo Cavling och Ebba von Sydow.

I genomsnitt lagar svensken mat en kvart om dagen. De tävlande kändisarna får 15 minuter på sig i Kockduellen att klara uppdraget. Påhejade av publiken ställs kockarna inför kändisarnas matkassar, där innehållet maximalt får kosta 120 kronor. Det krävs ögonblicklig kreativitet och skicklighet hos kockarna. Hur ska råvarorna användas, hur ska menyn komponeras och hur planeras en kvarts arbete med en medhjälpare som inte nödvändigtvis har stekpannor och kastruller som bästa vänner? Blomkålen ska bli perfekt kokt, köttet lagom rött och såsen blankas av. Och helst ska lagen hinna laga tre eller fyra rätter – samtidigt som de måste charma publiken för att vinna duellen.

Med tävling, tempo, humor och glädje får tittaren ett matlagningsprogram och tips som de lätt kan använda sig av i sitt eget kök.

Tidigare år som Kockduellen sändes i TV4 var åren 1996, 1997, 1998 och 2000. Då var Staffan Ling programledare.

Programledare:
Peder Lamm (Otroligt antikt, SVT, Första, andra, tredje, TV4)

Kockar:
Christian Hellberg (kökschef på restaurang Fredsgatan 12 i Stockholm, Årets kock 2001, medverkat i Middagstipset i Nyhetsmorgon)

Danyel Couet (delägare och krögare på restaurang Le Rouge i Stockholm, silvermedalj i Bocuse d’Or 1995 och ett OS-guld tillsammans med Svenska kocklandslaget 2000, medverkat i Kockduellen 1999)

Kockduellen har premiär i TV4 måndagen den 10 mars, klockan 19.30. Sänds måndag-torsdag i 20 delar.